Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odžaci: Kukuruz šećerac ispod plastenika

    Od 3.000 kvadratnih metara zemljišta pod plastenicima, mladi poljoprivrednik Igor Đulai iz Odžaka izdvojio je prvi put ove godine oko 900 kvadratnih metara za kukuruz šećerac i iznenadio stručnjake kvalitetnim stabljikama, koje su ponele u proseku po tri klipa.
     
    Kaže da su mu agronomi rekli da je ovo prvi poduhvat ove vrste u Srbiji i ako sve bude kako je krenulo, imaće bogat rod i dobar prihod iz pet plastenika.
     
    – Prvi razlog za setvu šećerca u plastenicima je da malo odmorim zemlju promenom kulture, ali računam i na dobar prihod, jer svaka roba koja se prva iznese na pijacu ima i najbolju cenu. Trebalo bi da rodi oko četiri hiljade klipova, a cena ne može da bude ispod 20 dinara po komadu, jer ja svu robu prodajem na pijacama u Vrbasu i Apatinu. Ali, računam i na još dve setve i žetve – priča Đulai.
     
    Najveći problem, nastavlja Đulai, je oprašivanje biljaka bez vetra i zato je to dodatni posao, jer, svaku stabljiku treba ručno prodrmati da bi prosula polen.

    – Za današnje uslove, četiri hektara nisu dovoljna da bi se proizvodnja povrća isplatila, a državnu zemlju najčešće dobiju u zakup veliki proizvođači. Zbog toga, mi, mali paori, imamo problem da odmorimo zemlju, i to se plaća smanjenom proizvodnjom. Za nas lokalna uprava ništa nije uradila, svi se okreću prema bogatašima, krupnim posednicima, i ispunjavaju njihove želje i potrebe – tvrdi Igor, i dodaje da on upotrebljava minimum hemijskih sredstava, a zemlju đubri samo stajnjakom.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE