Zahtevi zdravstvenih radnika pred Odborom za mirenje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zahtevi zdravstvenih radnika pred Odborom za mirenje

  Reprezentativni sindikati u zdravstvu očekuju da će u petak 25. maja sa predstavnicima vlade razgovarati pred Odborom za mirenje Agencije za mirno rešavanje sporova o sindikalnim zahtevima za odlaganje primene ili o izmeni Uredbe o korektivnom koeficijentu.

  Reč je o Uredbi zbog koje su pre oko mesec dana sindikati organizovali štrajk upozorenja zahtevajući da se ona stavi van snage, odnosno da se odloži početak njene primene.
   
  U Ministarstvu zdravlja je rečeno da je Agencija od Vlade Srbije zatražila da odredi predstavnika za raspravu pred njenim odborom.
   
  Kako su objasnili, razlog je to što Uredbu nije donelo Ministarstvo već Vlada Srbije, ali to ne znači da u raspravi neće učestvovati i predstavnik ministarstva.
   
  Predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Savić je podsetio da je taj sindikat tražio izmenu Uredbe o koeficijentima, zbog toga što, kako je kazao, raspon zarada nije adekvatno određen.
   
  Takođe tražili su i doslednu primenu Posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove, isplatu jubilarnih nagrada i obezbeđenje kolektivnog osiguranja i preventivno rekreativnih odmora.
   
  – Sindikat ostaje pri ranijim zahtevima –  podvukao je Savić, podsetivši da je štrajk zamrznut zbog izbornog procesa.
   
  Savić je rekao da je od svih zahteva najspornija primena Uredbe koja bi trebalo da počne od 1. jula i da ne očekuje da taj problem bude lako rešen.
   
  Kako je kazao, rasprava pred Odborom za mirenje zakazana je na zahtev tog sindikata, koji je zajedno sa predstavnicima i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite “Nezavisnost”, Novog sindikata zdravstva krajem aprila organizovao štrajk upozorenja.
  Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije štrajkovali su uz minimun procesa rada od 17. aprila do 4. maja kada su odlučili da zamrznu štrajk.
   
  Štrajk članova sindikata počeo je zbog nezadovoljstva materijalnim položajem zaposlenih i Uredbom o korektivnom koeficijentu, kojom će , kako su tada naveli, plate zaposlenima biti smanjenje za 10 odsto.
   
  Ministar zdravlja Zoran Stanković, tada je izjavio da ne postoji razlog za uznemirenost među zdravstvenim radnicima, jer ukoliko budu postizali rezultate rada na nivou proseka svoje zdravstvene ustanove ova uredba neće uticati na njihova primanja, a time neće doći do smanjivanja plata.
   
  Kako je kazao, primena Uredbe podrazumeva nagrađivanje prema radu, što za zaposlene u zdravstvenom sistemu koji ostvaruju bolje rezultate znači povećanje plate i pravičnost među zaposlenima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE