Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Hronična opstruktivna bolest pluća četvrta je po učestalosti

    Stanovnici Srpske sve češće obolevaju od različitih plućnih bolesti. Kako ističu pulmolozi Srpske, hronična opstruktivna bolest pluća četvrta je po učestalosti u RS, a od tuberkuloze godišnje oboli čak oko 600 ljudi.
     
    Predsednik Udruženja pulmologa RS Mirko Stanetić istakao je u ponedeljak na stručnom skupu “Majski pulmološki dani” u Banjaluci, na kojem učestvuje oko 200 eminentnih stručnjaka, da hronična opstruktivna bolest nije nimalo naivno obolenje.
     
    – Predviđa se da će ovo oboljenje do 2020. godine zauzeti treće mesto po broju obolelih u RS, posle kardiovaskularnih i malignih bolesti – naglasio je doktor Stanetić.
     
    – Ranije su zbog pušenja od karcinoma pluća češće obolevali muškarci, ali danas u tome više ne postoji razlika. Međutim, još više zabrinjava da među pacijentima ima mnogo i mladih – upozorio je Stanetić.
     
    On je istakao da je zahvaljujući dobro organizovanoj Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka i mreži bolničkih pulmoloških odeljenja i porodične medicine, pulmološka zdravstvena zaštita dostupna u celoj Srpskoj.
     
    Majski pulmološki dani počeli su još 14. maja pružanjem informacija građanima posredstvom medija, a dan kasnije predavanjima u srednjim i osnovnim školama, kao i posetom Klinici za psihijatriju na Sokocu, Domu za starije osobe u Dragočaju i ustanovi za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju u Čirkin Polju.
     
    Tokom dvodnevnog stručnog okupljanja pulmologa u Banjaluci, biće održano nekoliko stručnih predavanja o temama kao što su karcinom pluća, astma, retke bolesti pluća, zapaljenje pluća, bolesti spavanja, fiziologija disanja i plućna funkcija, vaskularna oboljenja pluća. Cilj skupa je promocija pulmologije kao nauke koja treba da podnese značajan teret u borbi protiv masovnih nezaraznih bolesti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE