Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledeće godine otvara se domaća banka polnih ćelija

    Procenjuje se da u Srbiji ima oko 300.000 parova, koji imaju problem sa sterilitetom, a banka polnih ćelija za neke od njih jedini je spas. Prva takva banka sledeće godine trebalo bi da bude otvorena u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra srbije.
     
    I dok banka ne ugleda svetlost dana, jer je njeno otvaranje najavljeno još pre tri godine, bračni parovi iz Srbije odlaze najčešće u Češku, Španiju, Rusiju, gde donaciju jajnih ili muških reproduktivnih ćelija po jednom pokušaju plaćaju i više hiljada evra.
     
    Za više od deset odsto bračnih parova u Srbiji banka polnih ćelija jedini je put da dobiju potomstvo.
     
    Dr Slobodan Bijelotomić, pomoćnik direktora uprave za biomedicinu kaže da će banka biti besplatna i da će parovi ići o trošku RZZO, kao i da će biti ukljuceni svi naši parovi koji budu ispunjavali uslove.
     
    „Uslovi će biti isti kao i za sve ostale tipove vantelesne oplodnje, a muški donatori će biti u dobi između 20 i 40 godina, a žene donatori između 20 i 30 godina.
     
    U klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, koja će raditi tu vrstu intervencija za celu Srbiju, osim opreme sve je, kažu, spremno.
     
    Direktor GAK-a prof. dr Aleksandar Ljubić kaže da su 2003. godine postojali neki oblici donacija rađeni na klinici i da je to bilo veoma uspešno i po broju donora i po uspehu postupka.
     
    „Mi nećemo ući u nešto mnogo novo, mi smo to već radili, a nadamo se da ćemo sve to organizovati po svim standardima koje predviđa EU i za donore, i za davaoce, i za primaoce“, kaže doktor Ljubić.
     
    U banci sperme i jajnih ćelija biće ispitivani genetski poremećaji, infektivne bolesti i psihofizičko zdravstveno stanje davalaca. Detaljni podaci o donatorima i primaocima najstrože će biti čuvani, a od istog davaoca moći će da se rode najviše dve bebe, ali kod jednog bračnog para. Žene bez partnera neće moći da učestvuju u programu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE