Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TENT postaje turistička atrakcija

    Najveća termoelektrana jugoistočne Evrope, termoelektrana „Nikola Tesla A“, uskoro će postati jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Beograda.
     
    Prateći svetske trendove menadžeri TE u Obrenovcu odlučili su da poput najvećih svetskih industrijskih postrojenja otvore kapije i svima koje to zanima pokažu kako se pravi – struja.
     
    „Industrijski turizam u svetu zarađuje milione, jer ljude izuzetno zanima kako rade velika postrojenja. Mi smo najveća termoelektrana na Balkanu, zanimljiviji smo i od Diznilenda!„, kaže Đorđi Biljanovski, zamenik direktora TE „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.
     
    Posetioci će u holu moći da vide maketu termoelektrane, pogledaju film, uzmu flajere i brošure, osveže se i porazgovaraju sa stručnjacima. Zatim će dobijati bele, zelene ili crvene bedževe, kojim će moći, u zavisnosti od interesovanja, da vide određene delove elektrane. Posete će trajati od 30 minuta do dva časa, a svi će dobiti panoramsko razgledanje elektrane.
     
    „Oni koji žele da uđu u postrojenje moraće da odslušaju predavanje o bezbednosti, uzmu bedž i naočare, pa u pratnji krenu u proizvodni pogon“, objašnjava Biljanovski.
     
    On dodaje da „ne postoji ograničenje godina, primaćemo i vrtiće, a program će biti prilagođen uzrastu. Najmlađe će sigurno najviše zanimati železnički transport, specijalne lokomotive kojima ne upravljaju mašinovođe, ‘ćira’ na uskom koloseku i vagoni kojima se otvara dno iz kojem ispada ugalj. Nećemo naplaćivati ulaz, jer nam je cilj da promovišemo tehniku i motivišemo mlade da se okrenu obrazovanju koje će dovesti do razvoja Srbije“.
     
    Samo 17 kilometara uzvodno nalazi se i TENT B, pa će se u perspektivi praviti celodnevni izlet za industrijske turiste. Naime, posetioci će dolazi u Obrenovac i posle razgledanja ovog giganta, brodom će Savom ići do Tenta B.
     
    Posetioci će moći da vide turbine koje proizvode struju, crveno dugme kojim bi se ugasila struja u pola Srbije, upravljačku stanicu, kao i mozak sistema, simulator, impozantan železnički sistem i peći u kojima gori ugalj.
     
    I do sada je ovu termoelektranu godišnje posećivalo po 2.000 posetilaca. To su, uglavnom, bili đaci i studenti, ali i inženjeri iz inostranstva: Slovenije, Japana, Nemačke… Svi oni su, praktično, bili gosti, jer nisu plaćali ulaz, a dobijali su, čak, i ručak u fabričkoj menzi. Trenutno se, međutim, formira tim koji će biti spreman da primi i „obične“ turiste, a biće izgrađena i specijalna ograda, info-pult na kojem će se dobijati bedževi, kao i prijemni hol.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE