Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dok se Bugarska premišlja, Češka zabranjuje gas iz škriljaca

     
    Revizija moratorijuma na istraživanje gasa iz škriljaca pomoću metode hidrauličkog frakturisanja izazvala je žestoke reakcije bugarskih ekoloških aktivista. Modifikaciju je uvelo poverenstvo bugarske Narodne skupštine koje je uklonilo odluku da pritisak pri istraživanju nafte i gasa ne može preći 20,26 bar.

    Promenu su zatražile naftne kompanije koje tvrde da zakon ometa istraživanje konvencionalnog gasa. Ekološki aktivisti tvrde da promena zapravo znači tehničko ukidanje zabrane istraživanja gasa iz škriljaca, međutim modifikovani tekst mora još proći glasanje, javlja bugarski dnevnik Novinite. 

    Istovremeno je češki ministar životne sredine Tomaš Chalupa najavio planove za uvođenje privremenog moratorujuma na istraživanje gasa iz škriljaca. Prema njemu, potrebno je doneti primerenu regulativu koja će omogućiti zaštitu okoline pre nego se dopusti primena agresivnih tehnologija za takvu proizvodnju. 

    Zagovornici gasa iz škriljaca navode ga kao sredstvo za oslobađanje Češke od zavisnosti od  ruskog gasa jer se trenutno 70% potreba zadovoljava uvozom iz Rusije, javlja novinska agencija UPI.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE