Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Carski rez za svaki treći porođaj

    U Srbiji je 36 odsto porođaja završeno carskim rezom 2010. Broj ovih skupih i ozbiljnih intervencija u našim porodilištima trebalo bi da se smanji za polovinu.


    U Srbiji je u 2010. godini od 67.142 porođaja, čak 24.548 je završeno carskim rezom, što čini 36 procenata.Ovu ozbiljnu i skupu intervenciju tražile su čak 8.532 porodilje.

    To praktično znači da skoro svako treće dete na svet dođe carskim rezom, piše Politika. Porodilišta su sve ove intervencije morala da prijave nacionalnom institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

    Carski rez je postao moda u porodilištima Srbije. Nekada je to bio način završavanja porođaja u izuzetnim situacijama, kada je bio ugrožen život porodilje ili bebe. Danas je ovo metoda koju žene vrlo često same biraju, uverene da je to sigurniji i bezbolniji način da rode zdravo dete.

    Srbija se tako po broju porođaja završenih carskim rezom, uveliko nalazi među evropskim i drugim zemljama visokog standarda, iako njih teško može da prati po izdvajanjima za zdravstvo, koja su među najnižim u Evropi – 250 evra po stanovniku.

    Upravo je broj obavljenih carskih rezova u nedavno urađenom izveštaju o kvalitetu zdravstvenih sistema u Evropi, koji je predstavljen u Evropskom parlamentu, izdvojen kao jedan od indikatora stanja zdravstva u jednoj zemlji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE