Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Austrija zabrinuta zbog dogradnje nuklearke „Dukovani“

    Austrija je uznemirena zbog planova Češke da dogradi nuklearnu elektranu „Dukovani“, koja se nalazi na svega 80 kilometara od Beča, odnosno 32 kilometara od državne granice.
     
    Nuklearka Dukovani počela je rad 1985. i izgrađena je sa ruskom tehnologijom. Pre mesec dana zabeležen je poslednji incident, kada je jedan reaktor morao da bude isključen jer je otkazalo hlađenje.
     
    Češka vlada je odlučila da dogradi ovu nuklearku, odnosno izgradi peti blok koji treba da bude pušten u pogon između 2032. i 2035. U ovoj nuklearki češke vlasti planiraju i izgradnju dodatnog reaktora nove vrste za testiranje. Radi se o projektu pod imenom „Alegro“ u vrednosti od par stotina miliona evra, koji će biti delimično finansiran od EU. To je brzi reaktor, koji se hladi gasom, model takozvane četvrte generacije, koji može da radi pod veoma visokim temperaturama.

    Ministar za zaštitu životne sredine Austrije Nikolaus Berlaković zatražio je od Praga informacije u vezi ovih planova.
     
    „Odbijam kategorički svaku izgradnju nuklearki. Posle Černobila i Fukušime ne bi trebalo više da imamo nuklearke“, poručio je Berlaković u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“. On je podsetio da sa Češkom postoji sporazum o razmeni informacija i da očekuje da će dobiti informacije o planovima dalje izgradnje nuklearke „Dukovani“. Prema njegovim rečima, na inicijativu Beča je sproveden „stres test“, kojim je ustanovljeno da je Dukovani dobar, ali ne dovoljno bezbedan reaktor. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE