Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarska dobila nižu cenu gasa za podršku „Južnog toka“

    Bugarska je izdejstvovala kod „Gasproma“ specijalne uslove za isporuku ruskog gasa saopštilo je bugarsko Ministarstvo za ekonomiju, energetiku i turizam, precizirajući da će ove godine imati popust od 11,1 odsto na cenu, u zamenu za garantovanu podršku gasovoda „Južni tok“.

    Ministarstvo za ekonomiju, energetiku i turizam Bugarske je saopštilo da je sa „Gaspromom“ dogovoren popust od 11,1 odsto na cenu, prenosi ruski poslovni list „Komersant“. Potrebne izmene i dopune ugovora o isporukama biće potpisane do kraja nedelje, preciziraju ruski mediji.

    Dogovor je postignu u sredu na sastanku bugarskog ministra Deljana Dobreva i izvršnog direktora „Gasproma“ Alekseja Milera. „Gasprom“ je u svom saopštenju o održanom sastanku objavio samo da su „strane razmotrile energetsku saradnju“, podseća „Komersant“.

    Kompanija „Bulgargas“, snabdevač bugarskih potrošača je već objavila da će u drugom kvartalu gas prodavati po ranije važećoj ceni, ali je moguće zaustavljanje rasta cena, u krajnjoj meri u trećem tromesečju.

    Bugarsko ministarstvo za ekonomiju, energetiku i turizam je objavilo da će do 15. juna sa „Gaspromom“ formirati radnu grupu koja će razraditi novi dugoročni ugovor za isporuku gasa. Prethodni ugovor, koji je istekao 2011. godine, prolongiran je do kraja 2013. godine. Kao kupac u tom ugovoru je bio posrednik „Overgas“ čiji su suvlasnici „Gasprom“, „Bulgargas“ i bugarski preduzetnik Sašo Dončev.

    Bugarska pokušava da sa ruskim holdingom dogovori i eliminisanje posrednika (pored „Overgasa“ na bugarskom tržišstu posluje još jedan posrednik – „Vintergas“ u vlasništvu „Gasproma“ i nemačke kompanije „Vintergas“) i sklapanje direktnog ugovora između „Gasprom eksporta“ i „Bulgargasa“.

    Drugi zahtev bugarske strane je da se u formulu po kojoj se određuje cena unese i komonenta spot cene. Procečna cena gasa za bugarsku je 2011. godine procenjivana na 390 dolara za hiljadu kubnih metara, a Bugarskoj je isporučeno 2,8 milijardi kubnih metara, piše moskovski „Komersant“.

    Prema rečima izvora dnevnika „Moskovske novosti“, „Gasprom“ je predlagao bugarskoj strani da potpiše novi dugoročni ugovor, na šta Bugari ne pristaju, s obzirom na to da pregovaraju o kupovini gasa sa Azerbejdžanom pokušavajući da snize zavisnost od Rusije. Bugarska ruskim gorivom za sada pokriva 90 odsto svojih potreba.

    Bez obzira na saopštenje bugarske strane da je postigla čvrst dogovor sa „Gaspromom“, i dugoročni ugovor od 2013. i popust za ruski gas tek treba da se proračuna, rekao je izvor „Komersanta“ upoznat sa pregovorima.

    Prema podacima izvora, popust će se obračunavati na prosečnu cenu gasa isporučenog od aprila do decembra ove godine i doznačiti poslednjeg dana u godini. Još je neizvesno da li će posrednici biti isključeni iz isporuka, pošto se o tome govori već više godina, ali oni i dalje postoje. Sporazum sa oba posrednika ističe ove godine.

    Bugarski zvaničnici su još u martu rekli da Bugarska očekuje popust na cenu ruskog gasa. „Komersant“ ističe da su te izjave plasirane kada je Sofija odustala od izgradnje atomske centrale „Belene“, s tim što je u decembru prošle godine Bugarska odustala i od izgradnje naftovoda „Burgas-Aleksandropolis“, drugog projekta sa Rusijom.

    „Gasprom“ je i pored toga obećao Bugarskoj niže cene gasa u zamenu da ta zemlja dodeli gasovodu „Južni tok“ status prioritetnog nacionalnog projekta.

    Činjenica da je Bugarska relativno lako dobila popust od „Gasproma“ nije iznenađujuća, pošto su nesuglasice sa zemljom, od koje zavisi realizacija „Južnog toka“ mnogo skuplje.

    „Jednostavnije je odobriti standardni po evropskim merilima popust od 10-11 procenata“, smatra analitičar „IFD-Kapitala“ Vitalij Krjukov, koji napominje da Bugarska sem toga može da zarađuje na tranzitnim taksama kada se gasovod pusti u rad, citira „Komersant“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE