RTB Bor odbio milionsku ponudu iz Amerike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTB Bor odbio milionsku ponudu iz Amerike

  Menadžment RTB Bor odbio ponudu američkog “Freeport Mc Moran”-a za strateško partnerstvo. Amerikaci nude 10 miliona dolara za istraživanje, a traže 75 odsto vlasništva.
   
  Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor ocenio je predlog jedne od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu za strateško partnerstvo sa RTB oko zajedničkog istraživanja i eksploatacije podzemnog ležišta bakra i zlata “Borska reka”, neprihvatljivo za borsku kompaniju.
   
  “Predstavnici “Freeport Mc Moran”-a su ponudili investicije od 10 miliona evra u narednih pet godina za geološka istraživanja Borske reke koja je potencijalno najbogatiji resurs koji RTB ima”, kazao je Spaskovski.
   
  “Ukoliko posle isteka tog roka predstavnici američke kompanije ustanove da rezerve rude u Borskoj reci mogu da se ekonomično eksploatišu, traže da u tom rudniku imaju 75 odsto vlasništva, što je za nas neprihvatljivo”, dodaje on.

  Spaskovski je napomenuo da bi menadžment RTB, primera radi, mogao da traži da Friport investira 100 miliona evra u geološka istraživanja, kao i da borska kompanija ima 75 odsto akcija u Borskoj reci. Po njegovim rečima menadžment Bora očekuje od Amerikanaca da dostave povoljniju ponudu, ali i ističe da su za taj posao zainteresovane i druge kompanije, među kojima prednjače one iz Nemačke i Rusije.

  “Borska reka je najbogatije ležište koje RTB ima i tu su do sada ustanovljene rudne rezerve od blizu 400 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od gotovo 0,6 odsto bakra, što je tri puta više od naših rudnika koje sada eksploatišemo. Procene kazuju i da sadržaj bakra i zlata u rudi raste sa povećanjem dubine. Pretpostavlja se da u Borskoj reci ima najmanje milijardu tona rude sa srednjim sadržajem od 1,5 odsto crvenog metala u rudi”, naglašava Spaskovski.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE