Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet godina izdavačke kuće „Arhipelag“

    Izdavačka kuća „Arhipelag“ obeležila je juče pet godina postojanja, uz promociju knjige sicilijanskih novela Leonarda Šaše “ Rođaci sa Sicilije“ i prigodan koktel. Osnivač i glavni urednik Gojko Božović tom prilikom podsetio da je objavio blizu 150 knjiga i profilisao 19 edicija.
     
    „‘Arhipelag’ sam osnovao jer sam želeo da, na osnovu stečenog iskustva, ponudim i čitaocima i piscima jedan drugačiji model saradnje, i da objavljujem vrhunsku literaturu i neprestano promovišem čitanje“, rekao je Božović. On je istakao da je „uvek verovao u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača prema čitaocima, a ne samo prema svojim interesima i da izdavač mora da veruje u kulturne vrednosti kao u ključni korektiv svog posla, a da na tržištu proverava svoje ideje“. Konstatujući da nikada nije bilo više knjiga nego danas, Božović je izneo mišljenje da su to, uglavnom, sve iste knjige, bez ikakve međusobne mere razlike, a književnost je jedan od ključnih prostora slobode, mašte i izbora, pa ako su knjige samo razbibrga, onda čitanje gubi smisao. „‘Arhipelag’ je na strani svojih čitalaca, kako izborom knjiga i autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje“, istakao je on i dodao da mu je drago što su čitaoci sve to prepoznali i što mu je najvažnije a ne nagrade koje je dobio iako ih je više od 30 dobijenih u zemlji i inostranstvu. Knjige srpskih pisaca objavljene u „Arhipelagu“ prevedene su na više od 20 jezika.
     
    Iz dosadašnje produkcije Božović je izdvojio antologijsku ediciju „Sto slovenskih romana,“ najveći međunarodni izdavački projekat u koji je poslednjih decenija uključena srpska književnost, i pokretanje onlajn „Arhipelag magazina“ za književnost, kulturu i nove ideje. „Organizovali smo nekoliko stotina književnih programa i susreta sa čitaocima i gostovanja 38 poznatih stranih pisaca, pri čemu su književne večeri Davida Grosmana, Čarlsa Simića, Klaudija Magrisa, Džona Ralstona Sola, Đerđa Konrada ili Adama Zagajevskog bile neke od najuzbudljivijih i najposećenijih književnih večeri u zemlji u poslednje tri decenije“, podsetio je Božović. On je najavio da „pokreće Beogradski festival evropske književnosti, jer je Beogradu potreban jedan veliki međunarodni književni festival a vrhunskoj književnosti je potrebna nova moderna tačka promocije“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE