Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji praktično iskorenjena svinjska kuga

    U Srbiji danas praktično više ne postoje slučajevi zaraze klasičnom kugom svinja, izjavio je danas u Novom Sadu direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović, povodom početka kampanje podrške kontroli i iskorenjivanju klasične kuge svinja u Srbiji.

     
    On je naglasio da su stvoreni svi preduslovi da se u narednih nekoliko godina pređe na drugu fazu iskorenjivanja, odnosno potpuni prestanak vakcinacije i zbog toga je izuzetno važno sprovoditi sve biosigurnosne mere na farmama svinja. Mićović je istakao da Uprava za veterinu može da bude izuzetno ponosna na te rezultate, ostvarene zahvaljujući projektu „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“.
     
    Endru Hedi, šef sektora operacija Delegacije EU u Srbiji naglasio je da je EU prepoznala značaj ovog projekta za Srbiju, ali i za čitav region i zbog toga je za njegovu realizaciju obezbedila sredstva iz svojih fondova.
     
    „Zaštita životinjskog zdravlja je izuzetno važna, jer ne samo da poboljšava i zdravlje ljudi, već otvara mogućnost proširenja tržišta Srbije i izvoz hrane u Evropsku uniju“, kazao je on.
     
    Kampanja podrške kontroli i iskorenjivanju klasične kuge svinja u Srbiji započela je premijernim emitovanjem informativnog TV spota i radio džingla koji promovišu značaj unapređenja biosigurnosnih mera na farmama i domaćinstvima koja se bave uzgojem svinja. Kampanja se sprovodi u okviru projekta „Podrška programu kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, koji je, na posebno uređenom štandu, prezentovan na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, što je prvi put da se na ovakav način predstavlja jedan program kontrole bolesti životinja.
     
    Uzgajivačima svinja i stručnjacima iz oblasti veterine tokom sajamskih dana podeljeni su informativno-edukativni materijali o kontroli i iskorenjivanju klasične kuge svinja i besnila, a svi posetioci sajma mogli su da dobiju informacije o projektu, dosadašnjim aktivnostima i postignutim rezultatima.
     
    Program kontrole i iskorenjivanja klasične kuge svinja i besnila divljih životinja više decenija unazad finansira se iz budžeta Republike Srbije, a od 2010. godine obezbeđena je i finansijska podrška iz fondova EU.
     
    Sve relevantne informacije o projektu dostupne su na internet stranici, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE