Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U inostranstvu lečena 223 pacijenta u 2011. godini

    Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), u 2011. godini podneto je 337, a odobrena 223 zahteva za lečenje u inostranstvu, godinu dana ranije je van Srbije lečeno 377 pacijenata, a 2009. godine 202.
     
    Lane za njihovo lečenje u inostranstvu izdvojeno nešto više od 322 miliona dinara. Osiguranom licu može se odobriti lečenje u inostranstvu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja za lečenje oboljenja, stanja ili povrede koji se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, a u zemlji u koju se osigurano lice šalje postoji mogućnost za uspešno lečenje tog oboljenja, stanja ili povrede.
     
    Pod lečenjenjem u inostranstvu podrazumeva se ambulantno, polikliničko i stacionarno lečenje, a u izuzetnim slučajevima i pretraživanje međunarodnih registara organa i tkiva, kao i slanje uzoraka tkiva na analizu zbog dijagnostičkih procedura koje se ne mogu obezbediti u zemlji, a koje se odnose na transplantacije jetre i kostne srži.
     
    Da bi pacijent imao izgleda na uspeh u postupku upućivanja na lečenje u inostranstvu, potrebno mu je mišljenje referentne zdravstvene ustanove da je takvo lečenje u skladu sa važećim, da su iscrpljene mogućnosti lečenja u zemlji, a da postoji mogućnost uspešnog lečenja u zdravstvenom centru u inostranstvu.
     
    Predlog zdravstvene ustanove, koji čini prilog zahtevu osiguranog lica za upućivanje na lečenje u inostranstvu, razmatra nadležno veće Lekarske komisije koje imenuje RFZO i koje donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju.
     
    Osigurana lica su o trošku zdravstevnog osiguranja upućivana na lečenje i u Belgiju, Češku, Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Holandiju i Sloveniju.
     
    Inostrani stručnjaci su tokom 2009. i 2010. godine dolazili u Srbiju zbog lečenja 14 osiguranika. Tokom 2010. godine najveći broj pacijenata upućenih na lečenje u inostranstvo je iz oblasti kardiohirurgije – 158, zatim iz oblasti neurohirurgije – 117, hemato-onkologije – 69, gastroenterologije – 15 i oftalmologije – 11.
     
    Najteži pacijenti sa tumorima i metastazama na mestima do kojih je teško doći hiruškim putem, od nedavno o trošku RFZO mogu otići na zahvat takozvanim „sajber nožem“ u Tursku.
     
    Na ovaj zahvat u Tursku upućuju se samo medicinski najteži slučajevi, i to na predlog konzilijuma lekara, odnosno stručne komisije koji čine neurolozi i neurohirurzi.
     
    „Sajber nož“ zasad imaju bolnice u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Turskoj. Reč je o neinvazivnoj metodi koja se najčešće primenjuje kod onih stanja kod kojih je nemoguća operacija ili kod kojih nije moguće hiruškim putem doći do tumora.
     
    Prošle godine je na lečenje „gama nožem“ u Tursku upućeno 75 osiguranika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE