Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri šoljice kafe dnevno mogu da smanje rizik od smrti

    Ljudi između 50. i 71. godine, ako piju najmanje po tri šoljice kafe dnevno, mogli bi time smanjiti rizik od smrti za 10 odsto u odnosu na one koji ne piju kafu, pokazuje jedna američka studija objavljena danas.
     
    Istraživanje američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) sprovedeno je na grupi od 400.000 osoba tog uzrasta, od 1995. do 1996. godine. Učesnici istraživanja su praćeni do 31. decembra 2008. godine.
     
    Rezultati pokazuju da su osobe koje piju u proseku tri šoljice kafe dnevno – normalne kafe ili kafe bez kofeina, izložene manjem riziku da umru od kardiovaskularnih i respiratornih obolenja, moždanog udara, povreda, nesrećnih slučajeva, dijabetesa ili infekcije, nego osobe koje ne piju kafu.
     
    Studija je obljavljena u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine (NEJM).
     
    Istraživači su, ipak, primetili vrlo neznatno povećanje rizika od raka među muškarcima koji piju kafu. Međutim, među ženama nisu primetili nikakvu vezu između toga što piju kafu i smrtnosti od raka.
     
    Da ne bi dobili lažne rezultate, autori studije su uzeli u obzir druge faktore koji utiču na smrtnost, kao što su duvan i alkoholna pića.
     
    Istraživači međutim upozoravaju da ne mogu da budu sigurni sa naučnog stanovišta da konzumiranje kafe zaista produžava život.
     
    „Kafa se najviše pije u Americi, ali veza konzumiranja kafe i rizika od smrti nije jasna“, rekao je doktor Nil Fridman iz američkog instituta, i glavni autor istraživanja.
     
    „Otrkili smo da je konzumiranje kafe povezano sa smanjenjem rizika od smrti uopšte uzev“, dodao je on.
     
    „Iako ne možemo da zaključimo da postoji uzročno-posledična veza između kafe i smanjenja rizika od smrti, smatramo da rezultati daju određena uveravanja da taj napitak nije loš za zdravlje“, rekao je doktor Fridman.
     
    Fridman je rekao da nema podataka o tome kako kafa smanjuje rizik od smrti, jer kafa ima više od hiljadu raznih supstanci koje bi potencijalno mogle da utiču na zdravlje.
     
    Kafein je najviše proučavan, ali u ovoj studiji se pokazalo da nema razlike između obične i kafe bez kafeina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE