Strani kupci zainteresovani za srpske divlje svinje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Strani kupci zainteresovani za srpske divlje svinje

  Strani kupci zainteresovani su i za otkup divljih svinja iz Srbije po sedam do osam evra po kilogramu, kaže profesor Stevan Maširević.
   
  Uz to, jedna od nedovoljno iskorišćenih mogućnosti je i proizvodnja cveća za izvoz, kazao je Maširević na skupu u organizaciji Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
   
  On je ukazao da se poljoprivredne delatnosti na selu moraju proširivati u skladu sa savremenim trendovima, poput organske proizvodnje, jer je tržište spremno da plati i do 30 odsto skuplje za organski gajeno voće, povrće i meso.
   
  Poljoprivredna proizvodnja može da bude velika izvozna šansa za Srbiju, jer nije nedostižan godišnji prihod od 16.000 evra po hektaru, kao što se to ostvaruje u Holandiji i drugim razvijenim zemljama Evropske unije (EU), kazao je Maširević.
   
  Predstavnik Privredne komore Srbije Branislav Gulan zauzeo se za povratak nezaposlenih na selo, gde danas ima 778.000 poljoprivrednih gazdinstava, što ne znači “poseljačenje” radnika i “njihovo vraćanje motici, ralu i traktoru”.
   
  To bi po Gulanu bilo zapošljavanje u šumarstvu, vodoprivredi, domaćoj radinosti, zanatstvu, infrastrukturi, malim i srednjim industrijskim pogonima čija proizvodnja ne ugrožava ekološku ravnotežu.
   
  Iskustva EU pokazuju da osmišljena politika ruralnog razvoja, finansijski podržana, ima za rezultat uspešnu lokalnu ekonomiju, sa širokim mogućnostima za zapošljavanje, ukazao je Gulan.
   
  Gulan je upozorio da je od 4.600 sela u Srbiji, oko 1.200 u fazi odumiranja, ali da će povratkom onih koji su otišli, ta naselja opstati i obezbediti posao u starim, ali i novim delatnostima za povratnike.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE