Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devizne rezerve Srbije pale za 686 mil evra

    Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 10 milijardi i 387 miliona evra na kraju aprila, što je za 686 miliona evra manje nego na kraju marta.


    Kako se navodi u saopštenju NBS u toku aprila najveći odliv iz deviznih rezervi bio je po osnovu povlačenja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 469,8 miliona evra.
     
    Na povlačenje obavezne devizne rezerve banaka, ističe se, u najvećoj meri je uticala izmena regulative NBS kojom je smanjena stopa po kojoj banke obračunavaju obaveznu deviznu rezervu, pri čemu je istovremeno povećan deo koji banke izdvajaju u dinarima.
     
    Dodaje se da su, pored toga, banke pocetkom aprila povukle višak izdvojene obavezne devizne rezerve koji su krajem marta dobrovoljno izdvojile u većem iznosu od propisanog nivoa obavezne devizne rezerve.
     
    Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku aprila bili su zbog intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 210 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 66,6 miliona evra.
     
    Prilivi u devizne rezerve tokom aprila bili su po osnovu korišćenja kredita i donacija 58 miliona evra.
     
    Neto devizne rezerve Srbije, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a na kraju aprila iznosile su 5,9 milijardi evra.
     
    Devizne rezerve NBS obezbedjuju pokrivenost novčane mase od 421 odsto, kratkoročnog duga u iznosu od 1.796 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE