Stevija - bez kalorija zadovoljava potrebu za slatkim

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stevija – bez kalorija zadovoljava potrebu za slatkim

  Zapanjujuće je koliko je stevija korisna za mršavljenje. Osim što se ova biljka ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao rezervni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim.
   
  Međutim, tu nije kraj. Istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utiču na hipotalamus – želudac, što blokira osećaj gladi na samom početku, u centralnom nervnom sistemu.
   
  Taj rezultat se postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta pre jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje, nego je i lekovit.
   
  Ova biljka bi mogla da postane spasonosna za obolele od dijabetesa tipa 2, jer bez straha može da se upotrebljava kao zaslađivač obzirom na to da ne povećava nivo šećera u krvi i stimuliše izlučivanje insulina.
   
  Osim toga, stevija deluje protiv drugih čestih bolesti današnjice – povišenog krvnog pritiska, osteoporoze, gojaznosti, infekcije Candidom albicanis i povišenog holesterola u krvi.
   
  Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja žbunasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može da naraste do visine jednog metra, uspeva čak i na siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE