Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U toku 30 kliničkih istraživanja u oblasti onkologije

    Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije trenutno je u toku 30 kliničkih ispitivanja iz oblasti lečenja karcinoma, a to je prema rečima direktora Službe za naučno – istraživačku delatnost te zdravstvene ustanove dr Siniše Radulovića za mnoge pacijente jedinstvena prilika da dobiju najmoderniju terapiju.


    Desetak kliničkih studija se, kako je rekao Radulović, odnosi na lečenje raka dojke. Testira se efekat novih terapija koji se pacijentu daju pre operacije kako bi se tumor smanjio, ali i onih koje se daju posle – takozvanih ađuvantnih terapija.

    On je dodao da se sedam, osam istraživanja odnosi na nove lekove koji se koriste u slučajevima širenja karcinoma dojke i pluća, ukazavši da se ispituju i terapije za palijativnu negu koja podrazumeva poboljšanje kvaliteta života, pre svega – umanjenje bolova.

    – Učestvovali smo i u nekoliko ispitivanja vakcina – za karcinom debelog creva, dojke, grlića materice… – istakao je Radulović, napomenuvši da Institut od poslednjih 20 do 30 godina aktivno učestvuje u istraživanjima i prati svetske trendove.

    To se, objasnio je, odnosi i na primenu personalizovane medicine u onkologiji, jer je uočeno da opšta hemioterapija ne može pomoći baš svima i da je svaki pacijent drugačiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE