Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren Festival evropskog filma

    Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer otvorio je u Domu omladine Festival savremenog evropskog filma i izrazio nadu da će ovakvi događaji postati tradicija u Beogradu.

    On je rekao da je ovo početak razmene u oblasti umetnosti i kulture, razmene između Beograda i Srbije, sa jedne i Evropske unije, sa druge strane.

    Dežer je zahvalio onima koji su pomogli organizovanje Festivala, navodeći da je ovo „fantastična avantura“.

    Prema njegovim rečima, ideja Festivala je da se promoviše razmena u oblasti umetnosti i kulture. On je istakao da je Srbija odavno deo Evrope kada su u pitanju umetnost, glumci, filmski radnici ili pevači.

    Dežer je poručio da postojeće veze između Srbije i EU treba konsolidovati, jačati i podupirati.

    Ambasador Poljske u Srbiji Andžej Jasinovski rekao je da je cilj Festivala promopcija evropskih vrednosti, poput tolerancije, demokratije, kulturne šarolikosti i ocenio da je to sjajan poduhvat.

    „Nadam se da će ova ideja naići na pozitivan odziv gledalaca i da će publika uživati“, rekao je on.

    On je istakao da mu je velika čast što Festival otvara poljski film „U tami“, rediteljke Anješke Holand, koji je bio poljski kandidat za Oskara i koji je oduševio publiku i kritiku širom sveta.

    „On ne spada u kategoriju lakih filmova, ali ipak vraća veru u ljudsku humanost i osnovne vrednosti“, rekao je Jasinovski.

    Festival se održava u sklopu programa obeležavanja Dana Evrope pod nazivom Evropa otvoreno, koji organizuju Delegacija EU u Srbiji i EU Info Centar u Beograda na kome će biti prikazana filmska ostvarenja iz zemalja EU.

    Festival, koji će biti otvoren od 13. do 19. maja, će ponuditi domaćoj publici niz premijarnijih filmova najnovije evropske produkcije koji su osvojili niz nagrada na najprestižnijim svetskim festivalima, od Kana pa do Venecije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE