Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvoz poljoprivrede tri milijarde dolara

    Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas u Vrnjačkoj Banji da će izvoz poljoprivrede u 2011. biti povećan za oko pola milijarde na oko tri milijarde dolara i nagovestio da će vlada uskoro subvencionisati tov teladi sa 50 evra i prasadi sa pet evra po grlu, kako bi bio smanjen uvoz mesa.
     
    Na domaćem tržištu nema dovoljno mesa i trenutno se uvozi, ali veoma brzo uslediće podsticaji vlade za tov grla stoke, rekao je ministar Petrović na okruglom stolu „Selu u susret“, koji je organizovao Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Petrović je istakao da je u poljoprivredi u protekle dve godine počeo skokoviti izvoz od po pola milijarde dolara godišnje i Srbija je tokom 2011. izvezla poljoprivredne proizvode za 2,5 milijarde.
     
    „Da u ovom trenutku imamo 25.000 tona goveđeg mesa mogli bi sve da izvezemo“, kazao je Petrović koji je predočio da je proizvodnja mleka povećana, a počeo je i izvoz sirovog mleka iz Srbije.
     
    Domaća poljoprivreda učestvuje sa 10 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP) zemlje i oko 800.000 porodica ostvaruje prihode od poljoprivrede, a polovina od toga se bavi samo tom delatnošću, naveo je Petrović. Ministar je, međutim, skrenuo pažnju kako je siromaštvo u ruralnim sredinama dva puta veće nego u drugim delatnostima.
     
    Generalni problem u poljoprivredi je nedostatak gotovog novca, zbog čega je resorno Ministarstvo regresiralo gorivo za ovogodišnju setvu i obezbedilo oko tri milijardi dinara iz budžeta, podsetio je ministar. Petrović je naveo takođe da je u 2011. bilo 18 milijardi dinara podsticaja na 1,2 miliona hektara obradive površine, a ove 20 milijardi,
     
    Ministar je kazao i da i da se ove godine prijavilo 250.000 poljoprivrednih domaćinstava za regresirano gorivo, za oko 1,5 miliona hektara obradive površine. Petrović je upozorio da će Ministarstvo strogo kontrolisati da li je na pravi način iskorišćeno 12.000 dinara subvencija po hektaru i dodao da je ove godine uvedena novina – „referentni prinos“. Ukoliko se ustanovi da novac od subvencija nije utrošen na pravi način, poljoprivredni proizvođači će morati da vrate novac, upozorio je Petrović.
     
    Petrović je rekao da se u Srbiji oko 180.000 hektara trenutno navodnjava, od ukupno 4,2 miliona hektara obradive površine, što je veoma malo, ocenio je Petrović. Ministar poljoprivrede je najavio da će u naredne četiri godine biti izdvojeno oko četiri do pet milijardi evra, za sistem navodnjavanja koji će pokriti oko 1,1 miliona hektara. Po Petroviću, Srbiji je potrebna i jaka prerađivačka industrija za poljoprivredne proizvode i naveo primer da zbog toga do sada nije zaživeo ozbiljniji izvoz u Rusiju, iako postoji bescarinski režim za izvoz u tu zemlju.
     
    Ministar je zaključio kako je 2012, prva godina u kojoj na tržištu ne postoji spekulativna trgovina pšenicom, kukuruzom ili v

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE