Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačkoj fali 100.000 stanova

    U deset najvećih nemačkih gradova trenutno nedostaje više od sto hiljada stanova za iznajmljivanje. Ukoliko ne budu preduzete konkretne mere, ovaj broj će se konstantno povećavati.
     
    Samo u Minhenu nedostaje 30.000 stanova. Za razliku od Minhena, u Frankfurtu nedostaje 17.500 stanova, dok je situacija u Hamburgu „podnošljivija“ jer nedostaje 15.000 stanova.
     
    Manjak stanova za iznajmljivanje se svake godine drastično povećava. Da bi se potrebe za stanovima bar malo zadovoljile, u Nemačkoj će se u sledeće četiri godine izgraditi 825.000 stanova. Ovo se između ostalog navodi u aktuelnom istraživanju Pestel instituta u Hannoveru koje je sprovedeno u sklopu kampanje „Impuls za gradnju stanova“ koju su pokrenule vodeće organizacije građevinske branše i trgovine nekretninama.

    Inače, razlika cena po kojima se iznajmljuju stanovi u pojedinim regionima i gradovima su velike. Mesečna stanarina u Nemačkoj po kvadratnom metru u proseku iznosi 6,04 evra u što nisu uračunati troškovi grejanja. Međutim, stanovi u Minhenu su 60 odsto skuplji, dok su stanovi u Frankfurtu, Štutgartu ili Kelnu, u odnosu na prosek, skuplji 30 odsto. Najniža cena kvadratnog metra stana za iznajmljivanje je na istoku zemlje, u Dresdenu – iznosi 5,50 evra.

    U Nemačkoj se svake godine povećava broj domaćinstava koja žive u iznajmljenom stanu. Isto tako je u ovoj zemlji sve veći broj i domaćinstava kojima mesečna stanarina predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.

    „Plate i troškovi stanovanja nikada nisu usklađeni“, kaže Matias Gunter iz Pestel instituta.

    S jedne strane su drastično porasle cene stanarina i režija, as druge strane se povećao broj domaćinstava koja nisu u dobroj finansijskoj situaciji. Stručnjaci kažu da se trenutno ne nazire kraj ovakvom razvoju događaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE