Nema više domaćeg krompira
Srbija za uvoz elitnog i drugog kvaliteta semena krompira godišnje troši  oko tri miliona evra, jer kod nas ne postoji ustanova koja se bavi  takvom proizvodnjom. Povrh toga, uvozom semena, domaće sorte krompira –  „jelica“, „dragačevka“ i „univerzal“ – iščezle su sa njiva naših  proizvođača, iako su, ubrzo posle stvaranja, postale brend Dragačeva i  okoline. 
 
Ispostavilo se, štaviše, da su u istoriju otišle zajedno sa  ustanovom u kojoj su stvorene, s obzirom na to da Centru za krompir u  Guči – zbog velikih dugovanja i blokade računa – preti stečaj i on je,  po svemu sudeći, najgore prošao posle raspada Instituta za istraživanja  „Srbija“…
Srećom, zahvaljujući Institutu za biološka istraživanja iz Beograda,  genotipovi ovih sorti sačuvani su u njihovim laboratorijama, a – zbog  prepoznatljivog kvaliteta – u svojim kolekcijama čuvaju ih i druge  institucije širom Evrope.
– Ove tri sorte postoje i održavaju se u  Laboratoriji za in vitro kulture, skupa sa još 15 sorti krompira koje  godinama održava dr Aleksandar Cingel. Osim kod nas, inače, one se  održavaju i u srodnim institutima u Češkoj, Francuskoj, Rusiji…  Problem sa „dragačevkom“ je dugačko i čudno ime za strana podneblja, pa  su je preimenovali u „draga tsegua“ ili „draga čevka“, čak i u samo  „draga“. Takođe, izgleda da, osim našeg „univerzala“, postoje i druge  sorte sa istim imenom, pa otud informacije da su drugi prisvojili nešto  naše – objašnjava dr Dragan Vinterhalter iz pomenutog Instituta.
S  obzirom na to da se kao originalni kreator ovih sorti još vodi  nekadašnja Jugoslavija, dr Vinterhalter smatra da bi Srbija što pre  trebalo da prebaci eventualna prava na sebe, i to ne samo za ove tri,  već za sorte koje su stvorene na njenom području.
– Kada govorimo o  zaštiti, Srbija bi trebalo da savlada strah od osnivanja nacionalnih  instituta, jer takve institucije za poljoprivredu imaju sve zapadne i  razvijene zemlje. To ne bi bio poseban problem, jer već postoji mreža  instituta, a ne možemo očekivati da će svet dati novac da održavamo naše  stare i dobre sorte. Ako država zataji, preostaju nam altenative, poput  udruženja ljubitelja i poštovalaca starih domaćih sorti, kojih kod nas  ima mnogo, ali se o njima, nažalost, malo zna – zaključuje dr  Vinterhalter.
 
Tržište diktira uzgoj 
Krompir  u formi in vitro kultura, po potrebi, lako je prebaciti za komercijalni  uzgoj, što znači da se „jelica“, „dragačevka“ i „univerzal“ još mogu  vratiti na njive…
– Problem je što možete gajiti koju god hoćete  sortu, ali na tržištu, posebno u inostranstvu, prolazi samo ono što je  njima interesantno. Zato slabije, lokalne i manje poznate sorte uvek  tavore i mogu se održavati samo u namenskim kolekcijama i kod privatnih  uzgajivača. Na primer, „Mekdonalds“ koristi samo jednu sortu krompira za  svoj pomfrit i druge ih uopšte ne zanimaju. Pri tome, nisu ni  sentimentalni, ni rodoljubivi, već ih zanima samo provereni kvalitet –  navodi dr Vinterhalter.
	




