Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  4 saveta matematičara koji rešavaju SAOBRAĆAJNE GUŽVE

  Saobraćajne gužve u većini slučajeva stvaraju se bespotrebno, smatraju matematičari i nude svoje ideje za bolji protok saobraćaja, kako bi bilo što manje gužvi.

  Saobraćajne gužve su bespotrebne

  Aleksandar Krilatov, profesor matematike sa Sanktpeterburškog univerziteta, želeo je da pomogne u rešavanju gradskih gužvi, i koautor je knjige novih matematičkih pristupa saobraćaju i načina za njihovu primenu (Inženjeri, dozvolite nam da to rešimo.)

  U njoj se, između ostalog, pominju četiri saveta “za poneti”:

  1. Svi vozači moraju biti na istom navigacionom sistemu. Vozila se mogu efikasno preusmeriti samo ako uputstva dolaze iz jednog centralnog čvorišta. Jedan navigacioni sistem koji preusmerava neke vozače ne rešava gužve u saobraćaju.
  2. Zabrane parkiranja. Mnogi gradski putevi su preuski i ne mogu se fizički proširiti. Modeli protoka saobraćaja mogu ukazati na to gde mesta za parkiranje treba pretvoriti u trake.
  3. Zelene trake. Posebno za gradove koji žele da povećaju upotrebu električnih automobila, te za njih treba stvoriti posebne trake za električne automobile, pružajući podsticaj za njihovu upotrebu.
  4. Digitalni blizanci. Zahtevi za saobraćajem i raspoloživa infrastruktura mogu se uravnotežiti samo digitalnim modeliranjem koje stvara čitav „blizanac“ postojećih puteva.

  Modeliranje saobraćaja je složena grana primenjene matematike, delimično zato što pretpostavlja da su vozači sebični i slede svoje ciljeve, a ne bilo kakav predvidljiv ili zajednički napor. „Svake godine se izdvajaju značajna sredstva za unapređenje puteva.

  „Naši modeli predlažu skup rešenja za efikasno upravljanje ovim sredstvima“, navode matematičari I dodaju da je “matematički pristup u ovom slučaju superiorniji od inženjerskog i ekonomskog“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE