Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF: Cena nafte u idućoj deceniji će se udvostručiti

    Međunarodni monetarni fond (MMF) u svojoj ediciji „Working Paper“ objavio je prošle sedmice studiju o kojoj će se sledećih dana i meseci sigurno puno pričati: prema njenim predviđanjima, cena sirove nafte u svetu u sledećoj deceniji će se udvostručiti!

    Sedmoro MMF-ovih naučnika odlučilo je da poveže i pomiri dva dijametralno suprotna pogleda na budućnost globalne proizvodnje i cene nafte. Pogled koji nazivaju “geološkim” očekuje da će buduću proizvodnju i cene najviše određivati fizička ograničenja: fizički nedostatak nafte i sve manje mogućnosti njene eksploatacije. U prilog im govori činjenica da je svetska proizvodnja konvencionalne nafte, uprkos njenim visokim cenama, 2005. godine prestala da raste i da su slobodni kapaciteti (za povećanje vađenja) na istorijskom minimumu.
     
    “Tehnološki” pogled na naftu, pak, očekuje da visoka cena nafte mora imati presudan uticaj na eksploataciju, tako što će podstaknuti i ohrabriti tehnološka rešenja. Njemu u prilog govori činjenica da su visoke cene, nakon 2003. godine, dovele do korekcije naviše onih predviđanja proizvodnje koji su se temeljili samo na  geološkim nalazima.
     
    Zato su MMF-ovi naučnici izradili nelinearni ekonometrijski model kojim su obuhvatili oba ta dominantna pogleda na budućnost nafte. Ustanovili su da takav model kod predviđanja promjena cena i proizvodnje daje puno bolje rezultate nego postojeći empirijski modeli koji se oslanjaju na uzorke. Glavni rezultat koji je model dao jeste da će se realna cena sirove nafte u nastupajućoj deceniji gotovo udvostručiti!
     
    Inače, buduće cene nafte jako je teško predvideti. Predviđanja koja su se temeljila na cenama iz ugovora o budućim isporukama, mesečnim pregledima prognoza, jednostavnim ekonometrijskim modelima i ostalim uobičajenim prognostičkim tehnikama, nisu bila ništa bolja od slučajnih ishoda. U naftnoj industiji taj fenomen je dobro poznat.
     
    MMF-ovi su istraživači, međutim, ustanovili da se njihova sposobnost predviđanja budućih događaja na naftnom tržištu “dramatično povećava” s kombinovanjem geološkog i ekonomsko-tehnološkog pogleda. Model su takođe koristili i da bi otkrili koja je sila najodgovornija za nedavni rast cena nafte i ustanovili da je za tačnost modela ključna geološka komponenta ponude, nezavisna od cene nafte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE