Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Treći festival „Mucijevi dani“ u Ateljeu 212

    Treći festival pozorišne igre „Mucijevi dani“ biće održan u Ateljeu 212 od 18. do 24. maja, sa 12 domaćih i predstava iz regiona, najavio je upravnik tog teatra Kokan Mladenović.
     
    Prethodno će, 12. maja, biti proglašeno novo ime male scene, dosadašnjeg Teatra u podrumu, koja će se zvati Scena „Petar Kralj“, u znak sećanja na velikog dramskog umetnika preminulog prošle godine. Festival je pokrenut u znak sećanja na reditelja i dugogodišnjeg upravnika Ateljea Ljubomira Mucija Draškića (1937-2004). „Želimo da negujemo tradiciju vedrog duha Ateljea, da se sećamo sjajne generacije glumaca i reditelja ovog pozorišta, ali i da širimo krug prijatelja na eks-ju prostoru, na kojem je i Muci puno radio“, rekao je Mladenović na konferenciji za novinare. „Kao rezultat festivala, a i naših gostovanja, Atelje je najprisutnija pozorišna kuća u regionu. Umrežavanje kulturnih poslenika bivše zemlje je naša misija“, istakao je on.
     
    Sledeći projekat u planu je „Odisej“ u koprodukciji Uliks teatra Radeta Šerbedžije, Ateljea 212, teatra Gavela iz Zagreba, pozorišta iz Maribora i Sterijinog pozorja, po tekstu i u režiji makedonskih umetnika Gorana Stefanovskog i Aleksandra Popovskog, a u glumačkom ansamblu iz Beograda bi igrali Svetozar Cvetković i Anita Mančić.
     
    „Računamo da ta predstava otvori sledeće Mucijeve dane“, rekao je Mladenović, a za ovogodišnje otvaranje najavio premijeru na velikoj sceni pod naslovom „Zoran Đinđić“, za koju već vlada veliko interesovanje. On je ocenio da je taj autorski projekat reditelja Olivera Frljića „hrabra, izuzetna predstava koja uspostavlja model nezavisnog, građanskog mišljenja“.
     
    Narednih dana gostovaće Gradsko pozorište iz Podgorice sa predstavom „Lukrecija iliti Ždero“ u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište iz Sarajeva sa komedijom „Hamlet u Mrduši Donjoj ili Hamlet zna što narod ne zna“ u kojoj igra Josip Pejaković, Kruševačko pozorište sa predstavom „Iza rešetaka“.
     
    Prvi put posle raspada bivše zemlje doći će Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, sa dramom „Smrt trgovačkog putnika“ i izuzetnim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi, dok će česti gost Ateljea „Gavela“ iz Zagreba izvesti predstavu „Prolazi sve“, a Slovensko narodno gledališče iz Maribora „Zbor ptica“, takođe na velikoj sceni.
     
    Na Sceni „Petar Kralj“ izvodiće se predstave iz Sarajeva, Smedereva i Beograda, kao i prateći program. Dramaturg Gordana Goncić najavila je ispitnu predstavu studenata režije, master klas koji će za mlade glumce iz regiona držati makedonski glumac Nikola Ristanovski, zatim „Školu za publiku“, kao i izložbu posvećenu Miri Banjac. Mladenović je naglasio da Atelje sve realizuje sopstvenim sredstvima, jer za razliku do prve dve godine festivala Mucijevi dani, ovoga puta nije dobio finansijsku pomoć Grada Beograda.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE