Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predsednik žirija Sterijinog pozorja Branislav Lečić

    Predsednik žirija 57. Sterijinog pozorja biće glumac Branislav Lečić, rekao je danas na konferenciji za novinare direktor Sterijinog pozorja Milivoje Mlađenović.

    Osim Lečića, članovi žirija biće teatrolog i upravnica Hrvatskog narodnog kazališta Ana Lederer, reditelj iz Ljubljane Janez Pipen i lauretkinje Sterijinog pozorja, rediteljka Ana Tomović i dramska spisateljica Maja Pelević.

    Pozorje će 25. maja otvoriti predstava „Otac na službenom putu“, Ateljea 212, u režiji Olivera Frljića, a 2. juna zatvoriti balet „Mileva Ajnštajn“, prema motivima istoimene drame Vide Ognjenovih.

    Besedu na otvaranju, umesto najavljenog glumca Nebojše Glogovca, govoriće dramski pisac i višestruki dobitnik Sterijinih nagrada Nebojša Romčević.

    Kako je najavio Mlađenović, okrugle stolove vodiće dramaturg i teatrolog Svetislav Jovanov i pozorišni kritičar novosadskog lista „Dnevnik“ Igor Burić.

    „Zadovoljni smo zbog te kombinacije, jer mislim da će to biti mesto na kojem će se zaista govoriti otvoreno i bespoštedno o našoj pozorišnoj stvarnosti, kao i o pozorištima i predstavama koje su prisutne na festivalu“, obrazložio je Mlađenović.

    Znak ovogodišnjeg Sterijinog pozorja su ključevi u vidu makaza, a kako je rekao direktor Pozorja, to bi moglo da se protumači kao da „nema ključeva, jer stalno ulećemo u makaze“, ali i da je „vreme da se nešto preseče, pravilno i ravno, a da za to imate dobro rešenje, dobar ključ, a ne kalauz“.

    Među petnaestak pratećih programa, Mlađenović je istakao 14. trijenale, to jest, Međunarodni simpozijum teatrologa i pozorišnih kritičara, sa temom „Glumac je mrtav – živeo glumac“, a koji će okupiti tridesetak istaknutih teoretičara drame i pozorišta iz zemlje i sveta.

    Deo programa će biti posvećen desetogodišnjici smrti pozorišnog kritičara, dramskog pisca, pesnika, esejiste, pedagoga i dugogodišnjeg selektora i umetničkog direktora Sterijinog pozorja Jovana Hristića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE