Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BPA može izazvati rak dojke

    Novo istraživanje o bisfenolu-A (BPA), sastojku plastike koja se koristi za izradu ambalaže, pokazuje da ta hemikalija može izazvati rak dojke.


    Britanski Istraživači su u izveštaju objavljenom u „Otkrićima Nacionalne akademije nauka“ objavili da je BPA kod majmuna u laboratorijskim uslovima izazivao uvećanja mlečnih žlezda.

    U studiji su istraživači trudne ženke majmuna hranili voćem koje je sadržalo bisfenol-A, svakog dana tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

    Nakon što su donele na svet potomstvo, naučnici su kod onih ženskih pregledali mlečne žlezde otkrili da se u njima nalazi čvrsto tkivo, kakvo bi kod ljudi bilo smatrano rizičnim.

    Ranije studije koje su sproveli Ana Soto i Karlos Zonenšajn, kao i poslednja, otkrile su da izlaganje glodara dok su u majčinoj utrobi malim količinama bisfenola-A može promeniti razvoj njihovih mlečnih žlezda i dovesti do predkanceroznih i kanceroznih promena.

    Ipak, američka Agencija za hranu i lekove 30. marta odbila je peticiju Saveta za očuvanje prirodnih resursa za zabranu bisfenola-A, jer je zaključeno da su za tvrdnje o njegovoj opasnosti po ljude potrebna dodatna istraživanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE