Kreme za sunčanje postaju kancerogene u dodiru sa suncem?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kreme za sunčanje postaju kancerogene u dodiru sa suncem?

  Prema najnovijem istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Misuriju, jedan od glavnih hemijskih jedinjenja u kremama za sunčanje, cinkov oksid, možda postaje kancerogen kada se izloži suncu – što se sigurno dešava svaki put kada koristimo kremu za sunčanje, piše PhysOrg.
   
  Izložen suncu, cinkov oksid započinje hemijsku reakciju koja može da otpusti nestabilne slobodne radikale, koji mogu da oštete ljudske ćelije ili DNK u ćelijama. Takođe, što je duže izložen suncu, to je veća potencijalna štetnost.
   
  – Cinkov oksid može da generiše slobodne radikale kada se izloži ultraljubičastom zračenju, i radikali mogu da ubiju ćelije, rekao je dr. Jinfa Ma, profesor hemije na Sveučilištu u Misuriju i vođa najnovijeg istraživanja.
   
  Istraživanje je sprovedeno na ćelijama plućnog tkiva pod ultraljubičastom svetlošću, pri čemu je zapaženo da su ćelije koje su bile izložene cinkovom oksidu propadale neuporedivo brže od ćelija koje su bile samo izložene svetlosti.
   
  Jinfa Ma napominje da je istraživanje tek u svojoj ranoj fazi, i smatra da je još prerano da se izvuku bilo kakvi zaključci
   
  – Potrebna su dodatna istraživanja, ovo je samo prvi korak, rekao je Ma.
   
  U međuvremenu, Ma savetuje ljudima da i dalje koriste kreme za sunčanje, ali da paze koliko se izlažu suncu.
   
  – I dalje bih savetovao upotrebu krema za sunčanje, kreme su bolje od potpunog izostanka zaštite, rekao je Ma.
   
  Cinkov oksid se takođe nalazi u velikom broju drugih proizvoda, kao što je plastika, boja, krema za ruke i telo, kao i zaptivne mase.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE