Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manjak stočnog podmlatka diže cenu mesa

    Neuređenost tržišta i odsustvo dugoročnih ugovora sa otkupljivačima doveli su do toga da sada nemamo dovoljno podmlatka domaćih životinja. To je podiglo cene jagnjadi, jaradi, prasadi i teladi, pa ne treba očekivati brzo obnavljanje te proizvodje.

    Prema analizi sačinjenoj u stručnim službama Privredne komore Srbije, učešće stočarstva u ukupnoj poljoprivredi i dalje je u padu i iznosi tek 30 odsto, za razliku od većine država u Evropskoj uniji kod kojih je iznad 60 odsto.

    Na tržištu je manjak teladi i junadi tovnih rasa goveda. Skoro sve što se ponudi ubrzo postaje meta švercera i završava na Kosovu, u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Na osnovu toga teško je očekivati da ćemo u skorije vreme ispuniti kvotu za izvoz 8.000 tona junećeg mesa na tržište Evropske unije.

    Kada je reč o ovcama, njihov broj u centralnoj Srbiji opada, dok u Vojvodini raste. Nedovoljno brzo, pošto uglavnom tek podmirujemo sopstvene potrebe. Stručnjak pokrajinske Savetodavne službe Zoran Novaković kaže da povećani izvoz, posebno na Bliski istok, dovodi do nedostatka jagnjadi, pa onda i do porasta cene.

    „Imamo velike cene oko Božića, čak do 350 dinara. Potom u aprilu beležimo pad na 220 dinara da bi polovinom maja i sve kasnije do kraja godine ta cena bila na visokom nivou. Predviđam da će se opet vratiti na 350 dinara“, procenjuje Novaković.

    Predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije Ferenc Major kaže da našem tržištu nedostaje kvalitetna prasad. Po njemu, smanjenju drficita nije pomogla ni Vladinina uredba o ukidanju carine na stočni podmladak.

    „Cena prasadi na našem tržištu je 230 do 260 dinara. To je rezultat nestašice priplodnog materijala, odnosno proizvodnih krmača zato što fond svinja opada u Srbiji. Ukidanje carina za priplodni materijal je samo mrtvo slovo na papiru. Ako želimo da uvezemo prasad iz inostranstva, onda prvo moramo da napravimo ugovor. Partneri najčešće traže ugovor na godinu dana I to sa manje više određenim cenama. Ako ne možemo to da ispunimo, onda nećemo prasad ni uvesti iz inostranstva“, konstatuje Major.

    Prema svemu sudeći, ne piše se dobro ni odgajivačima stoke u Evropskoj uniji. Zbog usvajanja i primene strogog Zakona o dobrobiti životinja, cena jaja ovog proleća je udvostručena.

    To bi uskoro moglo da se desi i sa svinjskim mesom. Stručnjaci procenjuju da bi broj svinja u Uniji mogao da opadne 10 odsto, a cena svinjskog mesa automatski bi porasla kada, od naredne godine, počne primena strogih pravila o njihovom gajenju.

    Neki poljoprivrednici u Španiji, najvećem proizvođaču svinjskog mesa u Uniji, već su najavili zatvaranje farmi kada zakon stupi na snagu, 1. januara naredne godine.

    Nažalost, zbog nedostatka priplodnog materijala, kao i odsustva dugoročne strategije u stočarstvu deficit mesa na tržištu Unije umesto nas nadoknadiće neko drugi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE