Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potpisan ugovor o vinogradarsko-vinarskom registru

    Ministar poljoprivrede Dušan Petrović potpisao je danas sa predstavnicima Centra za vinogradarstvo i vinarstvo u Sićevu ugovor o osnovanju registra vinogradara i vinara u Srbiji, koji će proizvođačima omogućiti da svoje grožđe prodaju velikim vinarijama i ostvaruju subvencije


    Petrović je rekao da je osnivanje registra proizvođača urađen u saradnji sa Evropskom unijom i da je važan korak da vinogradarstvo i vinarstvo postanu profitabilnija deltanost.

    „Ključna odluka je da naša zemlja 20. maja nastavi evropskim putem i napravi izbor koji nas vodi ka EU, da Boris Tadić nastavi da bude predsednik Srbije“, rekao je Petrović koji je i potpredsednik Demokratske stranke.

    Petrović je rekao da u Srbiji ima 26.000 hektara pod vinogradima i da je dobro što će jedna institucija, koja će se baviti upisom u registar, biti van Beograda.

    On je podsetio da je ranijom uredbom predviđeno stopostotno subvencionisanje svake sadnice do 10 hektara vinograda, kao i da se registrovanom gazdinstvu vraća 40 odsto sredstava koju uloži za opremu do dva miliona dinara ili da država izdvaja do 20.000 evra za investicije vredne do 50.000 evra.

    Uz povoljne kredite za ulaganje u poljoprivredu stvoren je ambijent za brži razvoj, proizvodnju kvalitetnih i velikih količina poljoprivrednih proizvoda, čemu teži naša zemlja, kazao je Petrović.

    Registar je uslov da naša zemlja konkuriše za sredstva kod EU, a stručnjaci Centra za vinogradarstvo i vinarstvo su se od 2006. godine obučavali sa kolegama španske pokrajne Roje za izradu katastra ili registra.

    Centar za vinogradarstvo i vinarstvo je osnovan 1953. godine, a od 2006. posluje kao samostalno pravno lice pod nazivom Privredno društvo „Centar za vinogradarstvo i vinarstvo“, čija je delatnost istraživanje i razvoj u biotehničkim naukama, a osnivač Vlada Srbije, rekao je direktor tog centra Miloš Ristić.

    Petrović je posle potpisivanja ugovora posetio porodicu Vidanović u Sićevu koja se duže od 100 godina bavi vinogradarstvom.

    Vidanovići trenutno imaju 2,5 hektara pod novim zasadima i počeli su proizvodnju svojih vina za koja su u Aleksandrovcu, na poslednjem međunarodnom sajmu vina, osvojili četiri srebrne i dve bronzane medalje.

    Predsednik Udruženja vinogradara, vinara i podrumara „Čegar“ u Nišu Živojin Bojić rekao je novinarima da na području Niša trenutno ima više od 100 hektara pod vinogradima, a da ih je nekada bilo između 6.000 i 7.000 hektara.

    Svake godine se zasadi do 30 hektara novih zasada i kvalitetnih sorti, a želja nam je da povratimo staru slavu niškog vinogorja, kazao je Bojić .
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE