Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lečenje u 57 mesta sveta

    Pacijenti iz Srbije upućuju se na dijagnostiku i lečenje u 57 centara u inostranstvu. Ali, samo kada za njih ovde nema leka, a lekarske komisije i konzilijumi procene da su veliki izgledi da se bolest u inostranstvu izleči.
     
    Tako je lane, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u strane klinike upućeno 223 obolelih, čije lečenje je koštalo 322.142.510 dinara.

    O trošku osiguranja pacijenti se upućuju u inostrane centre na kardiološke i kardiohirurške procedure, na hematoonkologiju, nefrologiju i urologiju, neurologiju i neurohirurgiju, oftalmologiju, hepatologiju i pulmologiju.

    – Samo u Ženevu je na operaciju najkompleksnijih urođenih srčanih mana od novembra prošle godine do sada upućeno 75 pacijenata – kaže za „Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO. – Kad god je to moguće, dovedemo ovde eksperte iz sveta, jer se tako obezbeđuje lečenje za više pacijenata, i obuka naših lekara, a troškovi su manji nego kada pacijente šaljemo u svet. Tako su lekari iz inostranstva ovde pretprošle godine operisali 14 pacijenata.

    Predlog za lečenje u inostranstvu, kada se ovde iscrpe sve mogućnosti, daje referentna ustanova, a konačnu odluku donosi posebna lekarska komisija. Prošle godine je podneto ukupno 337 zahteva za lečenje u inostranstvu, od kojih su 223 odobrena, 63 odbijena, za 14 procedura je još u toku, a ostali su poništeni ili povučeni.

    Najviše pacijenata upućeno je u Italiju na hematologiju i onkološku hematologiju. Tamo se ide na transplantaciju jetre, koju RFZO plaća 126.000 evra i presađivanje kostne srži koje košta oko 150.000, mada za ovaj zahvat račun može da dostigne i 300.000.

    Lane je na gama nož u Tursku upućeno 75 osiguranika, a na još savremeniji sajber nož – dva. Troškovi lečenja sajber nožem su oko 7.000 evra po pacijentu.

    – Na oftalmološke procedure, uglavnom zbog malignog tumora oka, naši osiguranici su prošle godine išli u Švajcarsku, Belgiju, Češku – objašnjava profesor Vuksanović. – Odobravano je i lečenje na dečjoj kardiohirurgiji u Velikoj Britaniji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE