Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pregledi na Dan srčane slabosti

    Evropski dan srčane slabosti biće obeležen 9. maja u Beogradu pregledom građana i deljenjem priručnika sa neophodnim savetima o tome kako da čuvaju svoje zdravlje, najavili su organizatori akcije.
     
    Pregledi će, kako su saopštili organizatori, biti organizovan na veoma originalan način – tako što će kardiolozi u periodu od 11.00 do 13.00 časova „putovati“ Beogradom u najmodernijem tramvaju (spojene linije 13 i 7, a prva stanica biće Blok 45) i pregledati zainteresovane građane, raditi analize, deliti prigodne priručnike sa neophodnim savetima…

    Biće promovisan i Evropski kongres o srčanoj slabosti koji će biti održan tokom ovog meseca u Beogradu. Bolesti srca su svuda u svetu, pa i u Srbiji najčešći uzrok oboljevanja i smrtnosti.

    Evropsko udruženje kardiologa (ESC) objedinjuje 51 nacionalno kardiološko udruženja Evrope i Mediterana i ima 60.000 aktivnih članova i ima za zadatak da promoviše prevenciju, dijagnostiku i lečenje kardiovaskularnih bolesti, kao ključnog uzroka oboljevanja i smrtnosti na evropskom kontinentu.

    Članovi udruženja svake godine organizuju različite akcije sa ciljem da ukažu koliko je srčana slabost ogroman problem. U akcije se prevashodno uključuju kardiolozi, ali i lekari drugih profila (kardiopatolozi, genetičari, molekularni biolozi, farmakolozi, kardiohirurzi…), medicinske sestre, tehničari i ostali medicinski radnici koji se bave ovim sindromom.

    Zajednički zadatak je da unaprede kvalitet i dužinu života ovih bolesnika, kroz bolju prevenciju, dijagnozu i lečenje srčane insuficijencije. U akciju u Srbiji, koja se obeležava baš na Dan Evrope – 9. maj, uključilo se i Gradsko saobraćajno preduzeće koje ove godine slavi 120 godina od uvođenja tramvaja u gradski saobraćaj, ali i Turistička organizacija Beograda.

    Srčana slabost je stanje u kome patološke promene u strukturi i funkciji srca smanjuje njegovu sposobnost da obezbedi dovoljnu količinu krvi koja je potrebna organizmu.

    Zbog svoje masovnosti i visoke smrtnosti, srčana slabost je jedan od najvećih problema savremene civilizacije. Njeni najčešći uzroci su angina pektoris i infarkt miokarda, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, bolesti srčanih zalistaka i bolesti srčanog mišića.

    Srčana insuficijencija je povezana i sa vidnom redukcijom fizičkog i mentalnog zdravlja, što dovodi do narušavanja kvaliteta života bolesnika. U Evropi 15 miliona ljudi ima srčanu insuficijenciju, a svake godine oboli 3,6 miliona novih. Srčana insuficijencija dovodi do pojave brojnih tegoba, kao što su gušenje, malaksalost, lupanje i preskakanje srca, oticanje nogu i smanjenje tolerancije napora.

    Lečenje srčane slabosti je dugotrajno i skupo, jer se radi o onesposobljavajućem i smrtonosnom stanju. Novi lekovi, poboljšana organizacija zbrinjavanja bolesnika, nove interventne metode i hirurške intervencije pružaju nadu da će u budućnosti prognoza ovih bolesnika biti bolja.

    Beograd će od 19. do 22 maja biti domaćin ovogodišnjeg Kongresa o srčanoj slabosti. Euro Heart Failure kongres je vrhunski internacionalni sastanak najvišeg ranga koji će okupiti 4.000 – 5.000 evropskih i svetskih kardiologa. To priznanje Beogradu i srpskim kardiolozima je dodeljeno zahvaljujući višegodišnjim naporima i intenzivnoj internacionalnoj aktivnosti vodećeg eksperta za srčanu slabost, direktora kardiologije u Kliničkom centru Srbije prof. dr Petra Seferovića, navodi se u saopštenju.

    Evropsko udruženje kardiologa ga je 2008. godine izabralo u Bord svog Udruženja za srčanu insuficijenciju, a zahvaljujući njegovoj inicijativi odlučilo je da Beogradu ukaže organizaciju Evropskog kongresa o srčanoj insuficijenciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE