Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marina Abramović osniva institut u Njujorku

    Umetnica Marina Abramović planira da izgradi 15 miliona dolara vredan centar u Njujorku posvećen istraživanju i produciranju umetničkih dela – performansa koji traju od šest sati do nekoliko dana.
     
    Umetnica je juče u Metropoliten muzeju otkrila dizajn za Institut Marine Abramović za očuvanje performansa.
     
    U telefonskom intervjuu AP-u, Abramovićeva je rekla da će arhitektonska firma OMA pretvoriti bivši teniski centar u Hadsonu, Njujork – koji se nalazi oko dva sata vožnje od Njujorka – u prostor od 2.137 kvadratnih metara sa rampama i specijalnim osvetljenjem i nameštajem, uključujući i stolice sa točkovima za posetioce koji zaspe tokom dugih izvođenja. Očekuje se da će izgradnja centra početi krajem iduće godine, a otvaranje se očekuje krajem 2014.
     
    Umetnički centar i škola performansa
     
    Ova 65-godišnja umetnica rekla je da će institut delom biti umetnički centar, delom škola za umetnost performansa – od videa i opere preko filma, muzike, pozorišta i plesa u okruženju koje briše granice između umetnika i posmatrača.
     
    Zbog maratonske prirode rada, umorni i pospani posetioci moćiće da dremnu na specijalnim stolicama koje će osoblje odgurati u oblast za spavanje i vratiti ih kada se probude, tako da će sami posetioci sve vreme biti deo dela koje se izvodi.
     
    Abramovićeva je poznata po tome da pomera granice svoje mentalne i fizičke izdržljivosti proširujući tako najdublja osećanja i strahove – kako svoja tako i gledalaca, navodi američka agencija. Jedan od njenih najdužih komada organizovan je tokom retrospektive njene karijere u njujorškom Muzeju moderne umetnosti 2010. godine kada je satima sedela u tišini u muzeju, uspostavljajući kontakt očima sa posetiocima koji bi sedeli preko puta nje.
     
    Abramovićeva takođe želi da iskoristi centar kako bi učenike podučavala takozvanom Abramović metodu koji podrazumeva da posmatrač postane umetnik i obrnuto.
     
    „Za mlade umetnike imamo kurseve koji će biti održavani u prirodi, bez hrane, u potpunoj izolaciji, gde se određeno vreme neće pričati, jer je priprema uma za performans izuzetno važna“, rekla je ona.
     
    Abramovićeva je rekla da će centar raditi ne samo sa mladim i poznatim umetnicima već i sa onima „koji nikada nisu radili dugotrajno delo kako bi videli šta se dešava kada to učine“. Za posetioce, u pripremi su druga iskustva. Oni mogu da levitiraju u Sali za levitiranje na krevetima koji koriste magnetska polja osetljiva na težinu. U Kristalnoj sali mogu da absorbuju mineralnu energiju kako bi se fokusirali na sopstvenu mentalnu i fizičku energiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE