Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarni brod dovršio putovanje oko sveta

    PlanetSolar, prvi brod koji se pokreće zahvaljujući fotonaponskim panelima, dovršio je svoje putovanje oko sveta. Švajcarski inžinjer Raphael Domjan, idejni začetnik i realizator ovog poduhvata svoje putovanje započeo je u Monaku u junu 2010. a završio ga je na istoj lokaciji 4. maja ove godine.
     

     
    Brod, koji ima 537 četvornih metara solarnih panela koji su instalirani oko podignutog kokpita, izgrađen je nakon što je Domjan video učinke klimatskih promena na Islandskom lednjaku.

    Ceo projekat koštao je oko 15 miliona eura, a njegova realizacija postala je moguća tek kada se Domjanu pridružio nemački biznismen Immo Stroeher koji je zaslužan za finansiranje većeg dela izgradnje broda i putovanja.
     
    Brod može da proizvede do 500-600 kWh električne energije za vreme lepog vremena, što je dovoljno za 300 kilometara putovanja pomoću motora koji u realnosti nisu snažniji od onih koje ima skuter. Sve na brodu radi uz pomoć solarne energije, od brodskog motora i kompjutera do bojlera za toplu vodu.

    Glavni inženjer Jens Langwasser je istakao da brod nije bilo lako izgraditi, ali dovršen je u rekordnom roku od godinu i po dana. Tim je imao puno problema s pronalaženjem pravih panela i prave baterije. Nije bilo lako jer se radi o solarnoj energiji. Kad putujete, susrećete se s olujama, kišom i nizom drugih nepogoda. Nikad ne znaš što će se dogoditi.

    S obzirom da brod zahteva maksimalnu količinu sunčeve energije za kretanje, njegovo putovanje sledilo je putanju ekvatora koliko god je to bilo moguće. Rute su se stalno menjale, zavisno o tome kakve su bile prognoze za nivo sunčeve svetlosti narednog dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE