Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Andrićgrad – Projekat koji još više povezuje

    Veliku pažnju posetilaca, a posebno stručne javnosti, na nedavno završenom beogradskom sajmu Građevinarstvo 2012. izazvala je prezentacija projekta „Andrićgrad“ u Višegradu održana na štandu TONDACH.
     
    Projekat o kojem se dosta priča a premalo zna, predstavio je tim mladih stručnjaka okupljenih oko grandiozne zamisli profesora Emira Kusturice, svetski priznatog umetnika, a u novije vreme i graditelja. Za naše pojmove zvuči gotovo neverovatno da je od 28. juna 2011. godine, kada je na Vidovdan postavljen kamen temeljac ovog multikulturalnog, multietničkog i multifunkcionalnog kompleksa do sada pokriveno 3.435 kvadratnih metara objekata na više etaža, od kojih se neke, tehničke, nalaze u nasipu novoformiranog poluostrva na ušću Rzave i Drine, na par stotina metara od čuvene ćuprije Mehmed-paše Sokolovića.Samo pravi stručnjaci znaju izazove temeljenja u priobalju a na poluostrvima i da ne govorimo.

    Po rečima arhitekte Žana Marjanovića, rukovodioca projekta, ništa ne treba da nas čudi ovaj nečuveni tempo, ljude samo treba okupiti oko valjane ideje, dobro organizovati i motivisati za što se brinu investitori: Vlada Republike Srpske, Opština Višegrad i pul sponzora i donatora okupljenih oko „Lotika“d.o.o sa Mokre Gore.
     
    Projektovanje je povereno studiju „ARHIS“ iz Foče koji okuplja mlade inženjere koji su gotovo juče napustili školsku klupu i ovaj monumentalan projekat gotovo da im je prvi u karijeri. Ovo takođe predstavlje još jedan od kurioziteta ovog projekta. Za izvođače, preduzeće „Felini“ sa Mokre Gore, sa druge strane, može se reći da su oprobani građevinci koji su shvatili mogućnost i izazov da učestvuju u ovom projektu što potvrđuju radom sa gotovo udarničkim elanom.

    TONDACH u projektu „Andrićgrad“ učestvuje gotovo od prvog dana, tj., od trenutka kada je tempo radova zabrinuo, u pozitivnom smislu, investitore i naterao ih da počnu da razmišljaju o pokrivanju izvedenih objekata crepom pre nastupanja zime.

    S obzirom na vrstu arhitekture koja je zastupljena, a zastupljene su gotovo sve počev od vizantijske preko osmanlijske do austro-ugarske, logično je bilo da se tematske celine, kompleksi, pokriju autentičnim materijalima vezanim za graditeljstvo pojedinih epoha.

    Izbor je pao na TONDACH crep MEDITERAN PLUS, prošlogodišnjeg pobednika beogradskog sajma i nosioca priznanja „Nova vizura“.To je crep sa velikim valom, izuzetnih tehničkih karakteristika, ali ono što je njega u stvari preporučilo je njegov estetski izgled. Postavljen na krovu pod nagibom neodoljivo podseća na ćeramidu, crep koji je vekovima dominirao ovim prostorima a sigurno je najstariji model glinenog crepa u istoriji čovečanstva.

    Naravno da istančanom ukusu projektanata i investitora standardna ponuda boja vidnih površina crepa nije bila dovoljno privlačna te su počeli eksperimenti koji će zadovoljiti tražene zahteve.

    Bilo bi neprimereno navesti koliko je uzoraka urađeno dok se nije došlo do konačnog rešenja, ali vredi istaći zalaganje kompanije TONDACH da i ovog puta izađe u susret željama autora projekta.Na taj način nastala je specijalna engoba CRVENA ANTIK 20, koja se sastoji od engobe TERAKOTA koja predstavlja osnovu na koju se nanosi crna engoba kojom se „stari“-patinira crep.

    Do sada je na krovovima završilo oko 43.000 komada ovog crepa sa pripadajućim dodatnim elementima, a do konačnog završetka predviđenog za 28. 06. 2014., biće potrebno još toliko.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE