Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta pojeftinila nakon izbora u Evropi

    Sirova nafta je jutros, tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku, pojeftinila na ispod 97 dolara za barel, a ukupno u poslednja tri radna dana za čak osam odsto, kao posledica toga što su spori rast zapošljavanja u SAD i rezultati izbora u Evropi uticali na slabljenje prognoze o bržem ekonomskom rastu.

    Cena americke „lake“ nafte za terminsku isporuku u junu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 1,87 dolara na 96,62 dolara za barel, nakon pada u petak od čak 4,05 dolara, dok je evropska „brent“ nafta na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme pojeftinila za 1,81 dolar na 111,37 dolara za barel, prenela je agencija AP.

    Najvažnija energetska sirovina je na berzi u Njujorku u poslednja tri radna dana pojeftinila za oko osam odsto usled pokazatelja da bi tražnja mogla da bude slabija nego što se ranije očekivalo.

    Statistička služba američkog Ministarstva energetike je prošle sedmice saopštila da su zalihe „tečnog zlata“ u SAD porasle na najviši nivo još od 1990. godine. Nakon toga je i američko Ministarstvo rada u petak saopštilo da je u aprilu broj zaposlenih u toj najvećoj svetskoj privredi povećan za samo 115.000 umesto 165.000 ljudi, koliko su očekivali analitičari.

    Ulagači su takođe zabrinuti da bi političke promene u Evropi mogle da poremete primenu mera štednje i da pogoršaju dužničku krizu na starom kontinentu.

    Francuski socijalista Fransoa Oland, koji je tokom izborne kampanje obećao da će povećati potrošnju, pobedio je juče na predsedničkim izborima dosadašnjeg šefa države Nikolu Sarkozija, dok je u Grčkoj koaliciona vlada, koja zagovara štednju, pretrpela veliki pad podrške, što bi moglo da ugrozi nastojanja da se Grčka zadrži u evrozoni.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE