Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subotica: Cela grejna mreža na daljinski

    Zahvaljujući potpisanom sporazumu između lokalne samouprave, Vlade Srbije i nemačke razvojne banke KFV, Subotica će do 2015. godine imati u potpunosti rekonstruisan i visoko efikasan sistem daljinskog grejanja, najsavremeniji u našoj zemlji, u koji će biti uloženo 6,8 miliona evra.

    Ovim sredstvima biće urađeno 15 kilometara magistralne toplovodne mreže, 40 podstanica u zgradama, 100 kućnih paketnih podstanica, a biće ugrađena i nova kotlovska jedinica u samoj Toplani, koja će snagom od 25 megavata zameniti parne kotlove.

    Posle ove rekonstrukcije stepen korisnosti kotlova biće podignut na 95 odsto, a gubici svedeni na minimum, te ćemo na dobitku biti i potrošači i mi – naglašava Pero Rikić, direktor Subotičke toplane. Pored ovoga, Subotici je opredeljeno i 482.000 evra za konsultantske i ekspertske usluge, odnosno, softverske pakete, kojima će moći racionalnije i jednostavnije da upravlja kapacitetima, u smislu proširenja i priključenja novih objekata.

    Subotička toplana je jedna od 18 toplana, koje su obuhvaćene ovim programom, a sredstva je dobila po izuzetno povoljnim uslovima, sa subvencionisanom fiksnom kamatom od dva i po odsto, periodom otplate od 12 godina i grejs periodom od četiri godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE