Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manjak svetlosti utiče na kratkovidost

    Manjak boravka na dnevnoj svetlosti je odgovoran što u gradovima Istočne Azije i do devet od desetoro dece na završetku osnovne škole pati od kratkovidosti, ukazala je studija Australijskog nacionalnog univerziteta.
     
    Ni geni, ni višak čitanja i pisanja nisu odgovorni za ovaj trend, već prosto manjak sunčeve svetlosti, upozorili su australijski stručnjaci.
     
    Naime, izlaganje sunčevim zracima stimuliše lučenje dopamina, koji ograničava izduživanje očne jabučice, karakteristično za kratkovidost.
     
    Prosečni đak osnovne škole u Singapuru svakodnevno provodi svega oko 30 minuta na dnevnoj svetlosti, dok australijska deca prosečno napolju provode po tri sata dnevno, a procenat kratkovidih među njima je samo oko 10 odsto.
     
    U Velikoj Britaniji je kratkovido 30 do 40 odsto školaraca, a u afričkim zemljama samo dva do tri odsto. Tipično za decu Istočne Azije je da ne izlaze napolje dok su u školi, a kada se nastava završi idu kući i ostaju u zatvorenom prostoru, učeći ili gledajući TV.
     
    Najviše je kratkovide dece utvrđeno u Narodnoj Republici Kini, na Tajvanu, u Hongkongu, Japanu, Singapuru i Južnoj Koreji – 80 do 90 odsto, od kojih 10 do 20 odsto pati od teškog oblika kratkovidosti koja može da dovede do slepila.
     
    Australijski stručnjaci savetuju da deca školskog uzrasta borave napolju dva do tri sata svakog dana (uključujući i odlazak i povratak iz škole). Tako bi najverovatnije bila zaštićena od kratkovidosti, bez obzira na to koliko uče ili koliko sede pred kompjuterom ili TV.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE