Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbi posle Austrijanaca pojedu najviše svinjetine na svetu

    Prosečan građanin Srbije pojede godišnje više od 82 kilograma mesa, od čega gotovo 65 kila svinjetine, što je najviše u svetu posle Austrijanaca, piše britanski „Ekonomist“


    Srbi pojedu daleko manje ostalih vrsta mesa, jer naspram 64,8 kilograma svinjskog mesa, godišnje se unese u organizam svega 8,5 kilograma govedine, sedam kilograma živine i dva kilograma kozjeg mesa. Sa tom količinom mesa i mesnih prerađevina, Srbija se našla na 26. mestu na listi 177. zemalja koju su sastavile Ujedinjene nacije, odeljak za hranu i poljoprivredu 2007.
     
    Iz iste tabele se čita da je potrošnja mesa po stanovniku u našoj zemlji više nego duplo veća u odnosu na svetski prosek. Prosečan Indijac godišnje pojede svega 3,2 kilograma mesa, dok građani Luksemburga pojedu najviše mesa na svetu, čak 136,5 kilograma godišnje po stanovniku.
    U svetu raste potrošnja mesa, piše „Ekonomist“, i za poslednjih 50 godina se ona učetvorostručila. Dok se šezdesetih u svetu jelo 70 miliona tona mesa, pri kraju prve dekade 21. veka trošilo se 268 miliona tona. Istovremeno je potrošnja po čoveku porasla sa 22 na 40 kilograma godišnje. I dok se ranije najviše jela govedina, u novije vreme primat je preuzela svinjetina. Iako Kinezi pokreću svetsku tražnju za mesom, i dalje su zemlje Zapada najveći potrošači, navodi „Ekonomist“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE