Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španci skupljaju otpad u Kruševcu

    Gradsko veće u Kruševcu prihvatilo je predlog španske kompanije „Bitije grup“, o formiranju zajedničkog preduzeća koje bi se bavilo sakupljanjem i preradom čvrstog otpada, a u planu je da se fabrika izgradi pored deponije u selu Srnje, pišu Novosti.
     
    „Reč je o kompaniji koja sličan pogon ima u Minhenu, a radi i u Sofiji,“ kaže gradonačlenik Dragan Jovanović, dodajući da su Španci zainteresovani za izgradnju zajedno sa strateškim partnerom, firmom „Vejst over“ iz Barselone, te da tehnologija koju koriste omogućava stopostotno tretiranje otpada, uz poštovanje svih ekoloških standarda.
     
    Fabrika za preradu otpada, saznajemo, koštala bi oko 30 miliona evra, a – po najavama iz Gradske uprave – mogla bi da donese do 50 novih radnih mesta, a i tri odsto profita pripadaće gradu.
     
    „Radovi bi počeli polovinom 2013, po okončanju neophodne procedure, kako bi kapacitet bio oko 40.000 tona smeća godišnje, pa nije isključeno da bi i opštine Ćićevac i Trstenik mogle u to da se uključe,“  precizira Jovanović.
     
    Deponija u selu Srnje, inače, prostire se na 20 hektara, otvorena je pre 28 godina i objektivno bi mogla da radi još bar dve decenije. Nalazi se na šest i po kilometara od Kruševca – na tromeđi tri sela: Srnja, Velike Kruševice i Padeža.
     
    Ipak, da potreba za modernom fabrikom koja bi prerađivala čvrst otpad postoji, pokazuju i rezultati poslednje akcije čišćenja grada, tokom koje je prikupljeno oko 700 tona smeća, koje može da se iskoristi kao bio-gorivo, koje bi koristila i poljoprivredna gazdinstva u okolini Srnja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE