Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta je franšizing?

    Franšizno poslovanje često je najsigurniji način ulaska u poslovanje za mlade preduzetnike, čak i u vreme ekonomske krize, jer mnoge franšize, za razliku od samostalnih poslovanja, uspevaju opstati na tržištu.
     
    Prema podacima Američke privredne komore, korisnik franšize ima 97 posto šanse da će njegovo poslovanje preživeti nakon prve godine poslovanja. Nakon pete godine poslovanja na tržištu opstaje 92 posto franšiza, a desetu godinu poslovanja dočeka 90 posto korisnika franšize. Za samostalne kompanije te brojke nisu ni približno tako pozitivne. Naime, prvu godinu na tržištu opstane njih 62 posto, a vremenom se taj broj smanjuje. Nakon pete godine 23 posto kompanija se zatvara, a nakon desete godine na tržištu ih ostaje samo 18 posto, prenosi Business.hr.
     
    Mnogi preduzetnici početnici ne upuštaju se u franšizing jer ne razumeju što je to i kako funkcioniše. Definicija Evropske franšizne federacije definiše franšizno poslovanje kao sistem trgovanja robom i/ili uslugama i/ili tehnologijom, koji se bazira na bliskoj i stalnoj saradnji pravno i finansijski samostalnih kompanija vlasnika franšize i njegovih pojedinačnih korisnika franšize. Pritom vlasnik franšize korisnicima daje pravo, a u isto vreme i dužnost, da posluju u skladu s konceptom franšize.
     
    To pravo i dužnosti omogućuju svakom pojedinačnom korisniku franšize da koristi zaštitno ime vlasnika franšize, odnosno njegove robne marke, za proizvod ili uslugu, know-how, poslovne i tehnološke metode, sistem procedura i druga prava na osnovi intelektualnog vlasništva. Vlasnik franšize jamči im stalnu poslovnu i tehničku pomoć na način i za vreme koji je određen franšiznim ugovorom i koju su upravo u tu svrhu sklopili vlasnik i korisnik franšize. Ukratko, franšizing je trgovačko udruživanje u kojem se uspešni, dovršeni i provereni poslovni sistem, koji je često mnogo sigurniji način poslovanja od onoga u koji preduzetnik ulazi razvijanjem svoje poslovne ideje, širi sa svog matičnog terena na neki drugi.
     
    Sigurnost ulaska u preduzetništvo preko franšizinga leži u činjenici da je u interesu obeju strana, i davatelja i primatelja franšize, da posao uspe. Primatelj franšize dobija robu i usluge koje su odmah prepoznatljive na tržištu, a prilikom  kupovine franšize bitno je da se dobije obuka i podrška poput stalne stručne pomoći, marketinga i odnosa s javnošću.
     
    Ako vas je zainteresovalo franšizno poslovanje, ali vam nedostaje ideja za koji se brand ili marku odlučiti, američki portal Franchising.com nudi popis sa detaljnim opisima svih davatelja franšiza koji žele proširiti svoje poslovanje po celom svetu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE