Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RFZO refundira troškove dijalize pacijenata u inostranstvu

    Oboleli od hronične bubrežne insuficijencije, koji odlaze na dijalizu oko 14 puta mesečno, odnosno 150 puta godišnje, ukoliko otputuju u inostranstvo novac koji potroše za dijalizu u tamošnjim centrima refundiraće im Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) do visine troškova u centrima u Srbiji.

    Portparol fonda Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da su pre dve godine predstavnici Udruženja bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi predložili, a RFZO prihvatio da pacijenti na dijalizi mogu platiti troškove te usluge u inostranstvu, a da po povratku u zemlju novac koji su potrošili za to refundiraju u RFZO do visine troškova dijalize u Srbiji.

    Zbog konstantnog odlaska na dijalizu (tri puta sedmično, 150 puta godišnje) do kraja života pacijenti koji boluju od hronične bubrežne insuficijencije imaju veoma otežano kretanje van svog mesta, s obzirom na to da gotovo svaki drugi dan moraju da odlaze u zdravstveni centar.

    „Na taj način prvi put je dijaliziranim pacijentima omogućen poslovni ili turistički odlazak van Srbije, a da pri tom ne moraju da brinu ko će im pokriti troškove dijalize u inostranstvu“, kazala je Mirosavljević.

    Ona je rekla da je sa udruženjem dogovoreno da svi pacijenti koji planiraju put u inostranstvo – 30 dana pre puta obaveste svoju matičnu filijalu kako bi Fond za taj period prestao da finansira dijalizu u ustanovi u kojoj se oni dijaliziraju u Srbiji, da se ne bi duplirali troškovi.

    Svaki dijalizni tretman u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, RFZO plaća gotovo 10.000 dinara, u Srbiji je trenutno na programu dijalize više od 4.500 pacijenata, a broj se iz godine u godinu povećava, rekla je Mirosavljević.

    „Pravo rešenje za sve pacijente na dijalizi je transplantacija bubrega kako bismo im omogućili da vode jedan potpuno normalan život koji ne zavisi od svakodnevnog odlaska u bolnicu. Nažalost, u Srbiji je donorstvo organa slabo razvijeno. To je problem koji je RFZO prepoznao i u narednom periodu ćemo zajedno sa udruženjima, ali i celokupnom javnošću pokušati da tu situaciju izmenimo kako bi život pacijenata na dijalizi, od kojih čak desetoro dece bio bolji i kvalitetniji“, navela je Mirosavljević.

    Podaci RFZO pokazuju da je samo za dijalizu i propratne lekove koje pacijenti na dijalizi koriste, RFZO prošle godine izdvojio gotovo četiri milijarde dinara.

    Nedavno su predstavnici Udruženja bubrežnih bolesnika i invalida na kućnoj dijalizi protestovali tražeći da im RFZO omogući dijalizu u privatnim centrima.

    Predstavnici RFZO navode da su prošireni kapaciteti u državnim ustanovama i da za sada, nema potrebe da pacijenti idu na dijalizu u privatne centre, u kojima jedan dijalizni tretman košta fond 105 evra, dok je u državnoj ustanovi oko 70 evra, u zavisnosti od tipa dijalize.

    Prema podacima RFZO, povećani su kapaciteti u ustanovama u planu mreže, a u KBC Dragiša Mišović nedavno je otvoren najsavremeniji dijalizni centar, odnosno renoviran je stari, pa se sada u dve smene, na 68 novih mesta, može obavljati dijaliza pacijenata.

    U Lazarevcu je kapacitet proširen za još novih 30 mesta, u KBC „Zemun“ za šest, na VMA 16, a Barajevo, Obrenovac i Mladenovac dobiće ukupno osam novih mesta.

    Više od 100 novih mesta je prošireno samo u Beogradu, Vojvodini sa 43 nova mesta, a i Niš će, takođe, za nekoliko meseci kada se završi adaptacija prostora, proširiti kapacitete, rekla je ranije portparol RFZO Sanja Mirosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE