Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zaštita bilja u pravom trenutku

    Nedavno je uz angažovanje i finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za zaštitu bilja u Beogradu osnovana izveštajno-prognozna služba kao mreže izvestilaca, područnih, operativnih i regionalnih centara za svaku kulturu ili grupu kultura.


    Cilj osnivača ove službe je da se ona približi proizvođačima kao i da se primenom savremenih uređaja i informacionih sistema prikupe podaci o svim organizmima koji mogu da prouzrokuju štetu u poljoprivrednoj proizvodnji. Novi sistem izveštajno-prognozne službe omogućiće uštede u zaštiti bilja, veću proizvodnju usklađenu sa evropskim standardima i zdravije poljoprivredne proizvode.

    Sudeći prema izjavi ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušana Petrovića, koju je dao prilikom potpisivanja ugovora o uslovima i načinu korišćenja sredstava na osnovu kojih će započeti realizacija projekta izveštajno-prognoznih službi za zaštitu bilja, na celoj teritoriji Srbije biće postavljene automatske meteorološke stanice za sakupljanje podataka. Na osnovu tih informacija biće moguće donošenje pravovremenih odluka o upotrebi zaštitnih sredstava.

    – Poljoprivredna gazdinstva će od asistenata – savetodavaca dobijati dnevne informacije o tome šta se dešava sa njihovim usevima, koja sredstva za zaštitu bilja treba da upotrebljavaju, u kojoj količini i na koji način da vrše tretman. Ta usluga će biti potpuno besplatna. Zaštita bilja na najvišem svetskom nivou doneće poljoprivrednicima smanjenje troškova, povećanje zarade, proizvodnju robe boljeg kvaliteta, povećanje mogućnosti za izvoz i bolje snabdevanje domaćeg tržišta – naglasio je ministar poljoprivrede.

    Direktor Uprave za zaštitu bilja, Jan Boćanski, rekao je da je tendencija u EU da se smanji upotreba pesticida.

    – Nalazimo se na tom putu da kroz ovaj projekat smanjimo upotrebu zaštitnih sredstava koliko god je to moguće. Potpisani ugovori sa Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama Srbije kao i projekat napravljen od strane resornog ministarstva od velike su važnosti i čeka nas ozbiljan izazov. Sprovođenjem ovog projekta doprinećemo da naše stanovnišvo jede zdraviju hranu – istakao je Boćanski.

    Sistem prognoze i izveštavanja na teritoriji Srbije uključuje rad 28 regionalnih centara. Svako osmatračko mesto snabdeveno je automatskim meteorološkim stanicama AMS instaliranim na proizvodnim parcelama, feromonskim klopkama i svetlosnim lampama. Sva biološka osmatranja i meteorološka merenja prikupljena na terenu dostavljaju se u jedinstvenu bazu podataka. Sa svih punktova na kojima se štetni organizam prati, svakodnevno se dobijaju podaci o temperaturi zemljišta, vazduha, količini padavina, relativnoj vlažnosti vazduha, dužini trajanja vlažnosti lista.

    Pozicioniranjem feromonskih klopki u useve ili zasade u kojima je instalirana AMS, pouzdano se povezuju biološki događaji sa uslovima sredine u kojima se pojavljuju. Svakodnevnim očitavanjima feromonskih klopki, registruju se prvi ulovi i signalizira prisustvo štetne vrste. Na ovaj način moguće je u toku cele vegetacione sezone pratiti dinamiku kretanja štetnog organizma, a definisanje toplotnih jedinica potrebnih za svaku razvojnu fazu štetočine omogućava pouzdano predviđanje bioloških događaja jednog organizma i sigurnije i opravdane mere zaštite.

    Prošle godine, na ovaj način praćena je većina štetočina koje ugrožavaju jabuke, breskve, šljive, vinovu lozu, papriku, paradajz, boraniju, kukuruz, šećernu repu.

    Prošle godine proveravan je model zaštite po principima povezivanja biologije i uslova, u usevu šećerne repe i zaštiti useva od lisne pegavosti koju izaziva gljiva Cercospora beticola. Ova bolest se javlja svake godine u našim uslovima i zahteva redovne hemijske tretmane.

    Na oglednim parcelama, sa primenom novog principa, obavljeno je od jedan do dva tretmana, dok su proizvođači šećerne repe svoje parcele tretirali tri do četiri puta.

    Uštedom dva do tri tretmana na 60.000 hektara troškovi u proizvodnji šećerne repe smanjuju se za šest do devet miliona evra, ne računajući dobit izraženu kroz povećanje proizvodnje, tržišno tretiranje zdravijeg proizvoda i usmeravanje sredstava u druge delove proizvodnje koje povećavaju sam efekat ušteda.

    U proizvodnji kukuruza šećerca i proizvodnji semena kukuruza, posebna pažnja je posvećena štetama od kukuruznog plamenca. Na osnovu istraživanja sprovedenih prošle godine sa registrovanjem visoke brojnosti očekivano je da može doći do gubitka čak 11 odsto roda te su bile neophodne mere zaštite.

    Bez preciznog praćenja štetnog organizma i povezivanja razvoja štetnih organizama sa uslovima, male su šanse da se sprovede blagovremen tretman. U protivnom broj tretiranja se nužno povećava ali i dalje ostaje mogućnost promašaja pravih momenata i ubušivanja larvi ove štetočine.

    U voćarskoj proizvodnji najznačajniji rezultati dobijeni su u zaštiti jabuke od jabukovog smotavca. Ovo je štetočina koja se javlja svake godine, ima dve do tri generacije u našim uslovima i izaziva velike štete. U cilju zaštite zasada proizvođači jabuka su tretirali zasade od sredine aprila do kraja septembra 15 puta i više, što je uzrokovalo visoke troškove proizvodnje, nepouzdanu zaštitu i uništavanje korisnih organizama. Na osnovu novog sistema ustanovljeno je da postoji mogućnost efikasne zaštite jabuka sa šest tretiranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE