Čitanje knjiga vrlo malim bebama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čitanje knjiga vrlo malim bebama

  Verovatno se pitate o prednostima čitanja knjiga bebi. Očito da novorođenče ne može da razume šta radite i zašto. Ali, ne treba da čekate da vaše dete može da vas razume pre nego što počnete da mu pričate.
   
  Čitanje vašoj bebi naglas je divna zajednička aktivnost, koju možete nastaviti i u godinama koje dolaze – i važan je oblik stimulacije. Glasno čitanje uči bebu o komunikaciji, upoznaje se sa brojevima, slovima, bojama i oblicima na zabavan način razvija sposobnost slušanja i pamćenja.
   
  Takođe, daje bebi informaciju o svetu oko nje.
   
  Verovali ili ne, dok beba ne napuni godinu dana, naučiće sve zvuke koji su potrebni da bi se naučio maternji jezik. Što više priča pročitate naglas, vaše dete će biti izloženo većem broju reči i bolje će moći da govori. Slušanje reči potpomaže njihovo pamćenje. Deca kojoj roditelji često pričaju / čitaju znaju više reči do druge godine od dece kojoj se ne čita i ne priča često.
   
  Deca kojoj je u ranoj dobi čitano će verovatno naučiti i sama da čitaju na vreme. Kada čitate, vaše dete vas čuje kako izražavate mnoge emocije i zvuke, što podstiče emotivni i društveni razvoj. Čitanje izaziva vašu bebu da gleda, pokazuje, dodiruje i odgovara na pitanja – sve navedeno unapređuje socijalni razvoj i veštinu mišljenja.
   
  Vaša beba poboljšava sposobnost govora imitiranjem zvukova, prepoznavanjem slika i učenjem reči. Ali možda najvažniji razlog za glasno čitanje je povezivanje onoga što vaša beba najviše voli – vaš glas i blizinu – i knjige.
   
  Bebe možda ne znaju šta znače slike u knjigama, ali mogu da se koncentrišu na njih, naročito lica, jarke boje… Čitajte ili pevajte uspavanke da biste zainteresovali i primirili svoje odojče.
   
  U periodu između 4 i 6 meseci, vaša beba može da pokazuje veće interesovanje za knjige. Uzeće i držati knjigu, staviti je u usta, žvakati i možda baciti. Birajte plastificirane ili presvučene knjige, jarkih boja, sa ponavljajućim ili tekstom koji se rimuje.
   
  U periodu između 6 i 12 meseci, vaše dete počinje da razume da slike predstavljaju objekte i najverovatnije će preferirati određene slike, strane ili čak cele priče. Reagovaće dok čitate, hvataće se za knjigu ili će praviti zvuke i do 12-og meseca će okretati strane (uz vašu malu pomoć), pljeskaće ili će pokazivati određene objekte na strani i ponavljati zvuke koje vi pravite.
   
  Za čitanje nisu potrebne naročita veština ili oprema, samo vi, vaša beba i knjige. Čitajte glasno par minuta, ali to radite često. Nemojte da brinete ako ne završite celu knjigu – fokusirajte se na strane koje se sviđaju vama i vašoj bebi.
   
  Pokušajte da izdvojite vreme da čitate svaki dan – možda pre dremke ili spavanja. Kao dodatno zadovoljstvo, mazite vašu bebu pre spavanja. To će vam pomoći da umirite svoju bebu i da je naučite da prepozna vreme spavanja.
   
  Dobro je čitati i u drugim delovima dana. Izaberite deo dana kada je vaša beba sita i živahna. Knjige su dobre i kada nešto čekate, pa je dobro da jednu uvek nosite u torbi sa pelenama, da biste upotpunili vreme kada, na primer, čekate red kod doktora.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE