Prva žena iz Srbije zaposlena u Google-u

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva žena iz Srbije zaposlena u Google-u

  Beograđanka Milena Đuričić (37) morala je da prođe 19 intervjua za sedam meseci kako bi se zaposlila u najpoznatijoj svetskog internet imperiji, Googleu čime je pre nekoliko godina postala prvi zaposlenik ove kompanije sa teritorije Srbije, piše Blic.
   
  Milena je u Beogradu imala firmu koja se bavila veb dizajniranjem i programiranjem. Taj posao je radila sedam-osam godina.
   
  “Jedan od mojih partnera u firmi video je Googleov oglas i predložio mi da se prijavim. To sam i uradila, ali sam sa druge strane sve to olako shvatila, bez nekog preteranog interesovanja. Međutim, iz Googlea su se zainteresovali. Da bih dobila posao, išla sam na 19 intervjua sa ljudima iz najrazličitijih odeljenja kompanije, radila sam biznis-planove, testove inteligencije, opšte kulture… Do tada nikada nisam videla da tako izgledaju razgovori za posao. Suština svega toga je da vide kako razmišljaš”, priča Milena.
   
  Prvi posao joj je bio da napravi analizu tržišta Srbije, posle čega je počela da se bavi i zemljama u okruženju. Bila je i deo tima koji je lansirao google.rs, ali i domene za susede Srbije. Takođe, ona je bila i deo tima za crtež koji je pojavljuje na početnoj strani Googlea.
   
  “Kada je u pitanju svaka zemlja posebno, to se radi za njene bitne datume, kao što je bio slučaj sa Srbijom za Dan državnosti. Pre dve godine pojavio se logotip Nikole Tesle koji se video svuda u svetu”, kaže Milena.
   
  Ona je danas direktor novog poslovnog razvoja za Rusiju, Tursku, Bliski istok i severnu Afriku. Radila je u Grčkoj, a danas joj je kancelarija u Istanbulu.
   
  Zadužena je za velike oglašivače na Googleu, kao i na YouTubeu, ali i na mobilnim telefonima. Njen zadatak je da sa svim novim što se s tim u vezi pojavi upozna klijente, da govori na velikim konferencijama, ali i da radi i na treninzima ljudi u okviru same kompanije.
   
  Kako kaže, u Googleu je najlepše to što imate priliku da radite sa pametnim ljudima i u ugodnom ambijentu, što olakšava rad.
   
  “Vrlo se vodi računa o tome da se primaju samo najbolji sa dobrim rezultatima. Traži se dobro obrazovanje, a razlog tome je što kroz ovaj posao moramo da „svarimo“ ogromnu količinu podataka i, ako nemate naviku da učite, odnosno da znate kako treba da se uči, to će predstavljati problem”, kaže Milena.
   
  Budući da prima najbolje, Google vodi računa i o tome kako da ih sačuva u firmi. Jedan od načina je i taj da zaposleni na svojim radnim mestima imaju na raspolaganju sve što im treba za svakodnevni život, da to mogu brzo i jednostavno da obave, završe posao, i uživaju u ostatku dana.
   
  “Moja kancelarija u Istanbulu je, na globalnom nivou, trenutno najnovija kancelarija. Imamo salu za masažu, biblioteku, kafić je zapravo replika stare turske kafeterije. Suština je da radite u prijatnom okruženju. Meni se najviše sviđa kancelarija u Cirihu, gde možete da sednete u fotelje za masažu i gledate u ogromne akvarijume sa ribicama”, objašnjava Milena.
   
  U Googleu je radno vreme vrlo fleksibilno. Zaposlene niko ne pita ni kada dolaze ni kada odlaze, ne „čekiraju se“, već imaju jasno zacrtane poslove koje treba da urade za jedan kvartal, i slobodni su da se sami organizuju.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE