Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta su studirali poznati državnici?

    Diploma visokog obrazovanja može, ali i ne mora biti preduslov za dobru karijeru, a primeri mnogih državnika pokazuju da su se školovali za zanimanja koja nemaju veze sa politikom. Tako je na primer, nemačka kancelarka Anglela Merkel doktorirala fiziku, a francuski predsednik Nikola Sarkozi školovao se za avokata.
     
    Sajt www.prijemni.infostud.com, koji pomaže mladima da izaberu i upišu studije, objavio je pregled šta su studirali poznati državnici širom sveta, a interesantno je da oni poseduju obrazovanje iz različitih oblasti pa tako među njima ima i advokata, muzičara, inženjera, fizičara, ali i profesionalnih vojnika…
     
    U odeljku „Šta su studirali poznati“ na tom portalu navodi se da je nemačka kancelarka Angela Merkel, koju često nazivaju „naučnica u politici“ studirala i doktorirala fiziku, a njeno izuzetno akademsko obrazovanje joj je bilo od velike pomoći početkom devedesetih kada je započinjala svoju političku karijeru.
     
    Francuski predsednik Nikola Sarkozi, koji je političku popularnost stekao kao ministar unutrašnjih poslova Francuske školovao se za advokata i studirao na Univerzitetu Pariz X Nanter, a Ugo Čavez, predsednik Venecuele je završio Vojnu akademiju i u svojoj biografiji ima bogato iskustvo kao profesionalni vojnik i učesnik u revolucionarnim i pobunjeničkim aktivnostima.
     
    Četrdesetčetvrti predsednik SAD-a, Barak Obama završio je studije prava na Harvardu, a kolega po struci mu je i Vladimir Putin, koji se politikom bavi od 1990. godine.
     
    Kineski predsednik, Hu Ðintao je studirao na Pekinškom univerzitetu i po obrazovanju je inženjer. U njegovoj biografiji stoji da se tokom studija bavio i plesom, pevanjem, stonim tenisom, a zanimljivo je i to da se oženio svojom koleginicom sa fakulteteta, navodi portal prijemni.infostud.com.
     
    Dejvid Kameron, najmlađi britanski premijer, školovao se na koledžu Iton, a potom je studirao i na Oksfordskom univerzitetu filozofiju, političke nauke i ekonomiju.
     
    Ivo Josipović, hrvatski predsednik je pored studija prava završio i Muzičku akademiju, a profesor međunarodnog prava je i slovenački predsednik Danilo Tirk koji ima višegodišnje iskustvo kao advokat i diplomata.
     
    Od dosadašnjih premijera, predsednika i ministara u Srbiji, zanimljivo je da je Boris Tadić po obrazovanju psiholog i da je svojevremeno radio kao profesor u gimnaziji. Vojislav Koštunica je doktor prava, Ivica Dačić je završio Fakultet političkih nauka, dok je nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević po obrazovanju bio pravnik. Sadašnji premijer Mirko Cvetković je ekonomista, a nekadašnji premijer Zoran Ðinđić je studirao filozofiju i doktorirao na Univerzitetu u Konstanci, navodi se na sajtu prijemni.infostud.com.
     
    Kada su u pitanju državnici koji nisu imali diplomu visokog obrazovanja, najpoznatiji među njima na ovim prostorima bio je Josip Broz Tito. Bez završenih studija, političku karijeru izgradili su i Lula de Silva, dugogodišnji predsednik Brazila, Hari Truman, koji je bio i poslednji američki predsednik bez diplome, kao i Džon Mejdžor, bivši britanski premijer. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE