Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U više od polovine zdravstvenih ustanova uvedeni elektronski sistemi

    Do sada je nešto više od polovine zdravstvenih ustanova u Srbiji informatizovano – 162 doma zdravlja i 20 bolnica, a nabavka savremene računarske opreme i informacionih sistema koštala je oko 13 miliona evra.

    Koordinatorka za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija projekta Ministarstva zdravlja „Razvoj zdravstva Srbije“ Nada Teodosijević objasnila je da su u bolnicamama uvedeni bolnički i laboratorijski informacioni sistemi.

    – Šest bolnica dobilo je i radiološki informacioni sistem. Time je Srbija zakoračila u svet telemedicine. Digitalna slika, dakle omogućava da se drugo mišljenje lekara specijaliste iz Leskovca gleda u KBC „Dragiša Mišović“ – navela je Teodosijević i objasnila

    Ona je podsetila da bi informacioni sistemi do kraja 2015. godine trebalo da budu uvedeni u svim zdravstvenim ustanovama – kako primarnim, tako i u bolnicama i kliničkim centrima.

    – Prema dosadašnjoj dinamici ispunjavamo sve što je dogovoreno i definisano agendom e-Zdravlje 2015 i ostaje da se nešto manje od polovine zdravstvenih ustanova informatizuje – navela je Teodosijević.
     
    Implementacija modernog načina rada, prema njenim rečima, podrazumeva i obuku za sve zdravstvene radnike – doktore, medicinske sestre, kao i deo administrativnog osoblja.
     
    – Zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobro reaguju. Ipak, svaki proces automatizacije nekog novog sistema sa sobom nosi odredjene teškoće i probleme – zaključila je Teodosijević.
     
    Ona je istakla da je u domaćim zdravstvenim ustanovama interna dokumentacija uglavnom elektronska, ocenivši da Srbija kao sistem generalno kasni sa prelaskom na bespapirno poslovanje, ali da se u zdravstvu maksimalno radi na „ukidanju“ papira.

    – Elektronski kartoni uvedeni su u svim domovima zdravlja i 1.886 izmeštenih ambulanti u ruralnim delovima Srbije koje su sada povezane sa centralnim zgradama – navela je Teodosijević.
     
    Bez kvalitetnih informacionih sistema, podvukla je, zdravstvene ustanove neće moći da odgovore modernim zahtevima rada, a ušteda vremena i sredstva je izvesna, kao i poboljšanje kvaliteta zdavstvenih usluga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE