Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Laparoskopija debelog creva napokon u Srbiji

    Broj obolelih od karcinoma debelog creva kod nas je u porastu. Rak debelog creva drugi je uzročnik smrtnosti. Svake godine oboli oko 3.000 ljudi, a umre 2.000.
     
    Ranije su češće obolevali stariji od 50 godina, a sada, nažalost, oni preko 40. Hirurgija je ostala glavni način lečenja. Sada se i kod nas primenjuje, u svetu odavno korišćena, laparoskopska hirurgija.
     
    Prvi put u Srbiji, u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ urađena je laparoskopska operacija debelog creva.
     
    „Radi se na taj način što laserom uđemo u trbuh i posebnim instrumentima izdvojimo kompletno debelo crevo, onaj deo koji skidamo, sve limfne žlezde, podvežemo krvne sudove, na onom mestu na kom se radikalno radi i posle toga celokupan preparirani deo izvadimo bez reza na čovekovom telu“, objasnio je hirurg KBC „Dr Dragiša Mišović“, prof. dr Dragan Radovanović.
     
    „To je minimalno invazivna hirurška metoda. Na trbuhu se nalaze dva do tri reza, na taj način pacijentu je omogućeno da istog dana, osam sati nakon operacije, ustane i da se kreće, a prvog do četvrtog dana može da ide kući“, istakao je hirurg KBC „Dr Dragiša Mišović“, doktor Goran Vasić.
     
    Operacija traje od jednog do tri sata, u zavisnosti od patološkog procesa. Tom metodom mogu da se operišu i druge bolesti debelog creva, poput polipa, zapaljenske bolesti creva, ulceroznog kolitisa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE