Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Modernizacija rafinerije ušla u finiš

    Završetkom gradnje postrojenja za preradu istrošene sumporne kiseline SARU čija je vrednost 14,3 miliona evra, Naftna industrija Srbije je realizovao jedan od svojih najznačajnijih projekata koji predstavlja sastavni deo modernizacije rafinerije u Pančevu.


    Tačnije, to je deo novog kompleksa za hidrokreking koji će, prema najavama prvog čoveka NIS-a, Kirila Kravčenka, biti gotova pre roka odnosno, pre kraja ove godine.

    Ono što je posebno važno, a što su i Pančevo i NIS dobili završetkom ovog postrojenja je zaštita životne sredine. Ovo postrojenje tokom rada koristi takozvanu bezotpadnu tehnologiju, odnosno istrošenu sumpornu kiselinu koja inače ima tretman opasnog otpada koji se potpuno preradjuje i kao koncentrovana kiselina ponovo koristi u proizvodnji.

    Na taj način rešeno je pitanje skladišta i bezbednost odlaganja otpada kao i transport. Ekološka bezbednost se ujedno povećava kroz smanjenje emisije oksida u atmosferu i neutrališe se rizik mogućih incidenata.

    Istovremeno, ovom preradom u koncentrovanu kiselinu rešava se problem njene nabavke i samim tim obezbedjuje neprekidna proizvodnja bezolovnog benzina kvaliteta evro pet standarda.

    Zahvaljujući ovom postrojenju NIS će u velikoj meri smanjiti i troškove proizvodnje što će kompaniji omogućiti nezavisan položaj po pitanju nabavke skladištenja odlaganja istrošene sumporne kiseline.

    Naime, do sada je ova istrošena kiselina skladištena u iznajmljenje rezervoare u Azotari i Prvoj iskri u Bariču nakon čega je morala da se izvozi u Nemačku radi odlaganja što je iziskivalo velike troškove.

    Puštanje u rad ovog postrojenja još je jedan dokaz da je modernizacija rafinerija ušla u finiš.

    Jelena Petrović 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE