Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) „Solar impuls“- Oko sveta u ekološkom avionu

    Tim švajcarskih stručnjaka koji je izgradio najsavremeniji avion na solarni pogon planira da idućeg meseca preleti Mediteran bez ijedne kapi goriva, izjavio je pilot Bertran Pikar.


    Pikar je rekao da će let, dug 2.500 kilometara, od Švajcarske do Maroka trajati dva dana, sa sletanjem u Madridu i Rabatu.

    Prototip solarnog aviona jednoseda „Solar Impuls“ će se na tom letu suočiti s novim izazovima, uključujući preletanje Pirineja i turbulencije iznad Gibraltara, pre nego što stigne na krajnju destinaciju u pustinjskom gradu Ouarzazate, rekao je Pikar.

    Pilot je dodao da je cilj tima let oko sveta koji je predviđen za 2014, prenela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

    Avion „Solar Impuls“, koji je 2011. već leteo na relaciji Pariz-Brisel, težak je svega 1,6 tona (koliko i prosečan automobil), sa 63,4 metara raspona krila, ima oko 12.000 fotogalvanskih elemenata koji solarnom energijom snabdevaju četiri elektromotora od 10 konjskih snaga.

    Timu od 70 ljudi i 80 partnera bilo je potrebno sedam godina da sagrade avion od ugljenih vlakana, koji je projektovan da leti i danju i noću bez goriva i emisija zagađujućih materija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE